Przepływy między mną a dzieckiem acard
-
Mnie na prenatalnych napisali, wczesne właczenie malej dawki kwasu acetylosalicylowego (150mg dziennie na wieczor, rozpoczete przed 16 tyg ciazy) moze przyczynic sie do znaczacego zmniejszenia ryzyka rozwoju ww. Patologii ciazy.
A ww patologia ciazy:
Z uwagi na podwyzszone ryzyko zahamowania wzrastania plodu w dalszym przebiegu ciazy wskazana okresowa kontrola u lekarza prowadzacego.
Usg prawidlowe, wolne bhcg 40,80 pappa 6,840.
Mam nadzieje ze pomoglam rozwiac watpliwosciWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2021, 09:07
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Hej witajcie. Ja właśnie jestem w 3 ciąży i właśnie w niej zaczęłam te acard brać 150. Bo wyszło mi że mam wysokie przepływy i że mogę z niską masą urodzeniową urodzić. Czy ten acard pomoże że urodzę w normalnej wadze maleństwo. Coś wspomniała też o łożysku że nie odbija tak jak powinno. I nie wiem co myśleć. Może któraś mama coś mogla by podpowiedzieć.
-
Lusia, acard na pewno zmniejszy ryzyko mniejszej masy dziecka, ale tak naprawdę to nie ma 100% gwarancji, że to ryzyko będzie równe 0.
Najważniejsze, że skoro już Ty i lekarz wiecie o ryzyku, to będziecie mogli działać jeśli coś będzie nie tak. Pewnie po 26 tygodniu będziesz mieć częstsze wizyty, żeby wyłapac od razu ewentualne nieprawidłowości.
💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
💝 grudzień 2024 - czekamy -
Czy warto się umówić na wizytę na konsultacje do innego lekarza l. Czy wysokie przepływy oznaczają ryzyko nie wydolności łożyska albo że jest nie wydolne czy to co innego jest całkiem. Powiedziała że nie odbija tak jak powinno, bo powinno się w swoim tempie rozkurczac.
-
Hm.., ja pierwszy raz spotykam się z takim sformułowaniem jak odbijanie łożyska. Także nie wypowiem się.
Jak masz wątpliwości to może dopytaj swojej lekarki czy powinnaś się zgłosić do poradni patologii ciąży?
U mnie na wizycie w 27 tygodniu, dziecko było na 3 centylu, gdzie jeszcze na połówkowych było w okolicach 50 centyla. Dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży i dopiero tam mi sprawdzili że przepływy są nieprawidłowe.💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
💝 grudzień 2024 - czekamy -