X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Rozbieżności wymiarow z usg ( za krótk a kość udowa)-normalne?
Odpowiedz

Rozbieżności wymiarow z usg ( za krótk a kość udowa)-normalne?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to znowu ja i moje kolejne problemy:-) Bylam ostatnio ma wizycie w 17t0d wg OM, ale mała zawsze byla 2-3dni mlodsza wiec ciaza zostala oceniona na 16t4d. No i zaczely sie pomiary glowki, brzuszka, kosci udowej. Wszystko bylo albo na styk albo troche wieksze ( wiem ze rozbieżności nawet 2tygodniowe sa normalne i to mnie nie martwi) tylko kosc udowa zostala oceniona 15t5d a wiec 6dni do tylu. Czy ktorejs z Was sie to przytrafilo? Lekarz powiedzial ze to normalne, ale ja juz sie naczytalam zlych rzeczy i sie martwie. Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 16:28

• Wowka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa, u mnie, a w sumie u mojego syna też kość udowa jest krótsza niż inne pomiary. I ta różnica się waha od kilku dni do ponad tygodnia, w zależności jak kto mierzy. Nie jest to problem. Z czasem ciążowym te różnice się jeszcze pogłębiają. U mnie usg wykonywalo w różnym czasie wielu lekarzy i na prawdę nie stanowiło to problemu. Każdy z nas jest inny, na pewno Ty też nie masz wszystkiego pod linijkę ;)

krasnalowa lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Krasnalowa, u mnie, a w sumie u mojego syna też kość udowa jest krótsza niż inne pomiary. I ta różnica się waha od kilku dni do ponad tygodnia, w zależności jak kto mierzy. Nie jest to problem. Z czasem ciążowym te różnice się jeszcze pogłębiają. U mnie usg wykonywalo w różnym czasie wielu lekarzy i na prawdę nie stanowiło to problemu. Każdy z nas jest inny, na pewno Ty też nie masz wszystkiego pod linijkę ;)
    Dzieki. Nie przejmowalam sie tak tym, aż do momentu gdy zaczelam czytac i wyczytalam, ze krotkie kosci udowe sa uważane za marker zespolu Downa. I od razu wpadlam w panike i od kilku dni nie daje mi to spokoju.

• teqz Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Dzieki. Nie przejmowalam sie tak tym, aż do momentu gdy zaczelam czytac i wyczytalam, ze krotkie kosci udowe sa uważane za marker zespolu Downa. I od razu wpadlam w panike i od kilku dni nie daje mi to spokoju.
    U mnie do 29tc kość udowa była o 1,5 tyg za krótka (a głowa była o 2 tyg do przodu) a na usg ostatnio kość udowa idealnie w terminie :) wiec wymiary często się zmieniają, nie przejmuj sie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 21:31

• Wowka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.czytelniamedyczna.pl/1396,ultrasonograficzne-markery-aberracji-chromosomowych-u-plodu.html

Tu masz link do artykułu MEDYCZNEGO. Jest opisane jakie rozbieżności mogą niepokoić, i napisane że ten marker jest najmniej "mocny".

Spokojnie, nic się nie dzieje :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 03:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Czytalam, że niby nie jwst to mocny marker, ale wiecie, ziarnko niepokoju zostalo zasiane:-) tym bardziej ze zostało to wykryte na tak wczesnym etapie. Nie martwilabym sie tak gdyby to było np. w 30 tygodniu. A to dopiero 17tydzien i juz kilkudniowa rozbieznosc. Mam nadzieje ze faktycznie nadgoni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 04:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktos jeszcze mial jakies doswiadczenia w tym temacie to bede wdzieczna za podzielenie sie:-)

• teqz Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie pocieszę Cię tym - w 17tc byłam w szpitalu (byłam wtedy 17+6) i wymiary były takie:
    BPD 17+5
    FL 17+0
    AC 17+6
    HC 16+6
    Także u mnie było tak samo a teraz kość udowa jest dłuższa niż tydzień ciąży by wskazywał ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    To pewnie pocieszę Cię tym - w 17tc byłam w szpitalu (byłam wtedy 17+6) i wymiary były takie:
    BPD 17+5
    FL 17+0
    AC 17+6
    HC 16+6
    Także u mnie było tak samo a teraz kość udowa jest dłuższa niż tydzień ciąży by wskazywał ;)
    Dziekuje ze chcialo Ci sie sprawdzic :-)
    No moje wymiary wygladaja tak:
    Bylam mniej wiecej w 16+4
    I wyniary takie:
    Bpd: 16+5
    Hc:16+3
    Fl:15+5
    Ac:17+2:o (grubasek)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze mamy nawet podobne proporcje. Duzy brzuch, srednia glowa i krotkie nogi:-) dzieki, to mi naprawde pomaga, gdy ktos sie dzieli wlasnym przykladem :-)

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Dziekuje ze chcialo Ci sie sprawdzic :-)
    No moje wymiary wygladaja tak:
    Bylam mniej wiecej w 16+4
    I wyniary takie:
    Bpd: 16+5
    Hc:16+3
    Fl:15+5
    Ac:17+2:o (grubasek)

Krasnalowa ale to nie jest duża rozbieżność. Ona chyba mieści się w granicach normy.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Krasnalowa ale to nie jest duża rozbieżność. Ona chyba mieści się w granicach normy.
    No niby nie jest, moj lekarz nie byl w ogole zaniepokojony, to tylko moja glowa. Zle mi wygladala ta kosc, bo glowa w 40centylu, brzuch w 60, a tu noga nagle w 7. I zaczelam wymyślać.

• teqz Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Widze mamy nawet podobne proporcje. Duzy brzuch, srednia glowa i krotkie nogi:-) dzieki, to mi naprawde pomaga, gdy ktos sie dzieli wlasnym przykladem :-)
    Dla porównania z usg III trymestru wychodzi ze jest szczupły, ma długie nogi, a resztę idealnie jak na ten tydzień :) wiec nie przejmuj się rozbieżnościami, 2tyg do przodu lub do tylu są ok i nie ma się co martwić :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:-) internet to zło. Niedlugo mam polowkowe i już sie zaczelam stresowac, ze beda na to patrzec jak na marker ZD, bo wszedzie tylko czytalam o tych skroconych kosciach i glowa zaczela pracowac.

• teqz Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Dzieki:-) internet to zło. Niedlugo mam polowkowe i już sie zaczelam stresowac, ze beda na to patrzec jak na marker ZD, bo wszedzie tylko czytalam o tych skroconych kosciach i glowa zaczela pracowac.
    Coś Ty, nie patrzy się na to tak, musiałabyś mieć chyba o miesiąc krótsza ta kość, ale tygodniowa różnica to nic :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Coś Ty, nie patrzy się na to tak, musiałabyś mieć chyba o miesiąc krótsza ta kość, ale tygodniowa różnica to nic :)
    No tak mowil moj lekarz, ze musialaby byc o wiele bardziej skrocona, a i wtedy ryzyko zwieksza sie tylko o troche. No, ale ja oczywiście jak to ja musialam zaczac szperac w internecie i zaczelam sie martwic :-) juz zaczelam sobie wyobrazac, ze skoro na tak wczesnym etapie juz jest prawie tydzien skrocona, to zaraz sie zrobi 2 tygodnie, 3tygodnie i juz widzialam moje dziecko prawie ze bez nog :D dziekuje Ci za uspokojenie :-)

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa poczekaj na usg połówkowe o się niepotrzebnie nie nakręcaj. Nir masz podstaw. Robiłas badania prenatalnr w I trym? Wyszly pewnie bez zastrzeżeń i tego sie trzymaj.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Krasnalowa poczekaj na usg połówkowe o się niepotrzebnie nie nakręcaj. Nir masz podstaw. Robiłas badania prenatalnr w I trym? Wyszly pewnie bez zastrzeżeń i tego sie trzymaj.
    Robilam robilam. Wszystko bylo ok, nt w normie, kosc nosowa byla, serduszko prawidlowe, pepowina trojnaczyniowa i prawidlowy przeplyw przez przewod zylny. Ale pappa nie robilam z własnego wyboru.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa mówię Ci z własnego doświadczenia nie czytaj i wkręcaj sobie niepotrzebnych myśli. Nie masz powodu do niepokoju. Poczekaj na kolejne usg.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Krasnalowa mówię Ci z własnego doświadczenia nie czytaj i wkręcaj sobie niepotrzebnych myśli. Nie masz powodu do niepokoju. Poczekaj na kolejne usg.
    Postaram sie:-) wlasnie widze, ze u Ciebie w podpisie tez jakies "przygody".

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ