Rozbieżności wymiarow z usg ( za krótk a kość udowa)-normalne?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTak to znowu ja i moje kolejne problemy:-) Bylam ostatnio ma wizycie w 17t0d wg OM, ale mała zawsze byla 2-3dni mlodsza wiec ciaza zostala oceniona na 16t4d. No i zaczely sie pomiary glowki, brzuszka, kosci udowej. Wszystko bylo albo na styk albo troche wieksze ( wiem ze rozbieżności nawet 2tygodniowe sa normalne i to mnie nie martwi) tylko kosc udowa zostala oceniona 15t5d a wiec 6dni do tylu. Czy ktorejs z Was sie to przytrafilo? Lekarz powiedzial ze to normalne, ale ja juz sie naczytalam zlych rzeczy i sie martwie. Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 16:28
-
Krasnalowa, u mnie, a w sumie u mojego syna też kość udowa jest krótsza niż inne pomiary. I ta różnica się waha od kilku dni do ponad tygodnia, w zależności jak kto mierzy. Nie jest to problem. Z czasem ciążowym te różnice się jeszcze pogłębiają. U mnie usg wykonywalo w różnym czasie wielu lekarzy i na prawdę nie stanowiło to problemu. Każdy z nas jest inny, na pewno Ty też nie masz wszystkiego pod linijkę
krasnalowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWowka wrote:Krasnalowa, u mnie, a w sumie u mojego syna też kość udowa jest krótsza niż inne pomiary. I ta różnica się waha od kilku dni do ponad tygodnia, w zależności jak kto mierzy. Nie jest to problem. Z czasem ciążowym te różnice się jeszcze pogłębiają. U mnie usg wykonywalo w różnym czasie wielu lekarzy i na prawdę nie stanowiło to problemu. Każdy z nas jest inny, na pewno Ty też nie masz wszystkiego pod linijkę
-
krasnalowa wrote:Dzieki. Nie przejmowalam sie tak tym, aż do momentu gdy zaczelam czytac i wyczytalam, ze krotkie kosci udowe sa uważane za marker zespolu Downa. I od razu wpadlam w panike i od kilku dni nie daje mi to spokoju.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 21:31
-
http://www.czytelniamedyczna.pl/1396,ultrasonograficzne-markery-aberracji-chromosomowych-u-plodu.html
Tu masz link do artykułu MEDYCZNEGO. Jest opisane jakie rozbieżności mogą niepokoić, i napisane że ten marker jest najmniej "mocny".
Spokojnie, nic się nie dzieje -
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny. Czytalam, że niby nie jwst to mocny marker, ale wiecie, ziarnko niepokoju zostalo zasiane:-) tym bardziej ze zostało to wykryte na tak wczesnym etapie. Nie martwilabym sie tak gdyby to było np. w 30 tygodniu. A to dopiero 17tydzien i juz kilkudniowa rozbieznosc. Mam nadzieje ze faktycznie nadgoni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 04:04
-
nick nieaktualny
-
To pewnie pocieszę Cię tym - w 17tc byłam w szpitalu (byłam wtedy 17+6) i wymiary były takie:
BPD 17+5
FL 17+0
AC 17+6
HC 16+6
Także u mnie było tak samo a teraz kość udowa jest dłuższa niż tydzień ciąży by wskazywałkrasnalowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyteqz wrote:To pewnie pocieszę Cię tym - w 17tc byłam w szpitalu (byłam wtedy 17+6) i wymiary były takie:
BPD 17+5
FL 17+0
AC 17+6
HC 16+6
Także u mnie było tak samo a teraz kość udowa jest dłuższa niż tydzień ciąży by wskazywał
No moje wymiary wygladaja tak:
Bylam mniej wiecej w 16+4
I wyniary takie:
Bpd: 16+5
Hc:16+3
Fl:15+5
Ac:17+2:o (grubasek) -
nick nieaktualny
-
krasnalowa wrote:Dziekuje ze chcialo Ci sie sprawdzic
No moje wymiary wygladaja tak:
Bylam mniej wiecej w 16+4
I wyniary takie:
Bpd: 16+5
Hc:16+3
Fl:15+5
Ac:17+2:o (grubasek)
Krasnalowa ale to nie jest duża rozbieżność. Ona chyba mieści się w granicach normy.
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
nick nieaktualnyLena8411 wrote:Krasnalowa ale to nie jest duża rozbieżność. Ona chyba mieści się w granicach normy.
-
krasnalowa wrote:Widze mamy nawet podobne proporcje. Duzy brzuch, srednia glowa i krotkie nogi:-) dzieki, to mi naprawde pomaga, gdy ktos sie dzieli wlasnym przykladem
-
nick nieaktualny
-
krasnalowa wrote:Dzieki:-) internet to zło. Niedlugo mam polowkowe i już sie zaczelam stresowac, ze beda na to patrzec jak na marker ZD, bo wszedzie tylko czytalam o tych skroconych kosciach i glowa zaczela pracowac.
krasnalowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyteqz wrote:Coś Ty, nie patrzy się na to tak, musiałabyś mieć chyba o miesiąc krótsza ta kość, ale tygodniowa różnica to nic
-
Krasnalowa poczekaj na usg połówkowe o się niepotrzebnie nie nakręcaj. Nir masz podstaw. Robiłas badania prenatalnr w I trym? Wyszly pewnie bez zastrzeżeń i tego sie trzymaj.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
nick nieaktualnyLena8411 wrote:Krasnalowa poczekaj na usg połówkowe o się niepotrzebnie nie nakręcaj. Nir masz podstaw. Robiłas badania prenatalnr w I trym? Wyszly pewnie bez zastrzeżeń i tego sie trzymaj.
-
Krasnalowa mówię Ci z własnego doświadczenia nie czytaj i wkręcaj sobie niepotrzebnych myśli. Nie masz powodu do niepokoju. Poczekaj na kolejne usg.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
nick nieaktualny