X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Rozbieżny wiek ciąży według OM, a USG
Odpowiedz

Rozbieżny wiek ciąży według OM, a USG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Emilia1988 Znajoma

Wysłany: 28 stycznia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.

Byłam dziś u ginekolog potwierdzić ciążę (licząc na to, że usłyszę już serduszko).
    Ostatnią miesiączka 2.12.2024
    Wyniki bety:
    3.1.2025 - 91
    17.1.2025 - 1141
    20.01.2025 - 1649

Według OM ciąża powinna mieć 8t1d, według USG 5t5d,
    pęcherzyk (pusty) 8,6mm.

Ponoć pozostaje tylko czekać, gin stwierdziła, że póki co nie jest w stanie mi nic powiedzieć, że rokowania będzie można postawić na wizycie w przyszłym tygodniu.
    Wprowadziła mi luteinę 2 x 200mg

Myślicie, że powinnam się bardzo martwić pustym pęcherzykiem, czy któraś z Was miała podobnie?

• Martynka.98 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko powiedzieć, ale ta beta nie rokuje raczej optymistycznie. Twój średni dwudniowy przyrost hormonu beta HCG to 131 mlU/ml (44%).
    Beta HCG powinien zwiększać się mniej więcej o 66% co 48h. Być może to będzie puste jajo płodowe, ciężko powiedzieć, myślę, że w przyszłym tygodniu wszystko się wyjaśni.

Janette lubi tę wiadomość

🩵 10.03.2025, 10:30, 38+3 Beniamin
  • promykk Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilia1988 wrote:
    Cześć Dziewczyny.

Byłam dziś u ginekolog potwierdzić ciążę (licząc na to, że usłyszę już serduszko).
    Ostatnią miesiączka 2.12.2024
    Wyniki bety:
    3.1.2025 - 91
    17.1.2025 - 1141
    20.01.2025 - 1649

Według OM ciąża powinna mieć 8t1d, według USG 5t5d,
    pęcherzyk (pusty) 8,6mm.

Ponoć pozostaje tylko czekać, gin stwierdziła, że póki co nie jest w stanie mi nic powiedzieć, że rokowania będzie można postawić na wizycie w przyszłym tygodniu.
    Wprowadziła mi luteinę 2 x 200mg

Myślicie, że powinnam się bardzo martwić pustym pęcherzykiem, czy któraś z Was miała podobnie?
    Nie wygląda to dobrze. W mojej pierwszej ciąży było podobnie. W 8+1 wg OM był pęcherzyk ciążowy i żółtkowy i zarodek, bez akcji serca, wiek z USG 6+2, dostałam skierowanie na wywołanie poronienia.

Jestem w kolejnej ciąży, ostatnią OM miałam 05.12 i w 6+0 był na usg zarodek z serduszkiem… a u Ciebie nic w 8+1.

Przykro mi, cuda się zdarzają, jednak warto przygotować się na najgorsze. 💔

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wejdź na wątek poronienie, tam znajdziesz więcej podobnych tematów.

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • Emilia1988 Znajoma

Wysłany: 4 lutego, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualizacja: byłam dziś u mojej ginekolog.

Wiek ciąży po tygodniu od ostatniej wizyty nadal 5+5, a pęcherzyk nadal pusty i nawet nieco się skurczył, diagnoza: ciąża zatrzymana 😔😔😔
    Dostałam skierowanie na zabieg, ale 2 tygodnie mam poczekać, bo może samo się zacznie. Chociaż, ginekolog twierdzi że są na to małe szansę, bo robiłam betę 31.01. - 2469 czyli nadal (słabo bo słabo) ale przyrasta i pewnie długo trzeba byłoby czekać na samoistne poronienie.

No cóż…

• AlaWer500 Debiutantka

Wysłany: 4 lutego, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, ja też dzisiaj miałam pierwsze USG. OM 20/12. A w opisie USG: średnica pęcherzyka (11.67 mm), CRL 1.2 mm (poza zakresem tabel biometrycznych), akcja serca (ASP) 112u/min, pęcherzyk żółtkowy średnica 3.3 mm. Dostałam cyclogest zapobiegawczo (jestem już po jednym poronieniu) i kolejna wizyta dopiero 25/02… Z tego opisu wynika, że ciąża jest o wiele młodsza niż wiek z OM. Niepokoi mnie zwłaszcza CRL… Co myślicie? Czy pójść na kolejne USG np za tydzień? Badać betę?

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaWer500 wrote:
    Cześć Dziewczyny, ja też dzisiaj miałam pierwsze USG. OM 20/12. A w opisie USG: średnica pęcherzyka (11.67 mm), CRL 1.2 mm (poza zakresem tabel biometrycznych), akcja serca (ASP) 112u/min, pęcherzyk żółtkowy średnica 3.3 mm. Dostałam cyclogest zapobiegawczo (jestem już po jednym poronieniu) i kolejna wizyta dopiero 25/02… Z tego opisu wynika, że ciąża jest o wiele młodsza niż wiek z OM. Niepokoi mnie zwłaszcza CRL… Co myślicie? Czy pójść na kolejne USG np za tydzień? Badać betę?

Jak jest już serce to się nie bada bety. Jeśli Cię to uspokoi to idź na wizytę za tydzień. Możliwe, że owulacja Ci się przesunęła i ciąża jest po prostu młodsza. Nie analizuj sama tych danych bo się niepotrzebnie nakręcisz. Głowa do góry!

AlaWer500 lubi tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ