RTG zęba w II trymestrze
-
Cześć! Nie mogę znaleźć takiego tematu,więc zakładam wątek. Czy któraś z was miała może RTG zęba w ciąży? Jestem obecnie w 25 tygodniu ciąży i coś zaczyna się dziać z zębem,który był wcześniej leczony kanałowo. Przed ciążą wszystkie zęby sprawdzone ,wyleczone no i oczywiście klops😑
-
MerryCherry2 wrote:Cześć! Nie mogę znaleźć takiego tematu,więc zakładam wątek. Czy któraś z was miała może RTG zęba w ciąży? Jestem obecnie w 25 tygodniu ciąży i coś zaczyna się dziać z zębem,który był wcześniej leczony kanałowo. Przed ciążą wszystkie zęby sprawdzone ,wyleczone no i oczywiście klops😑
Generalnie, dla swojego spokoju, lepiej nie. Z drugiej strony czytałam masę materiałów, że te zdjęcia są teraz cyfrowe, mamy zakładany fartuch izolujący i powinno być ok. Jednak najlepiej obfadaj to z lekarzem prowadzącym i dentystą. Znam ten ból z zębami. Ciągle mam z nimi jakieś cyrki, mimo że dbam i leczę. Zaraz na początku 2.trymestru planuję kontrolę. Już się boję 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2023, 16:41
👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
Cześć,
Czy są tu dziewczyny, które miały wykonane rtg zęba w II trymestrze i dziecko urodziło się zdrowe. Od kilku dni boli mnie ząb, który był już leczony. Stomatolog nie chce wyrwać bo nie może zrobić RTG. Jestem w 23 tygodniu nie chcę czekać do końca ciąży mając na uwadze też to, że infekcja zęba może być groźna dla dziecka. -
Mika444 wrote:Cześć,
Czy są tu dziewczyny, które miały wykonane rtg zęba w II trymestrze i dziecko urodziło się zdrowe. Od kilku dni boli mnie ząb, który był już leczony. Stomatolog nie chce wyrwać bo nie może zrobić RTG. Jestem w 23 tygodniu nie chcę czekać do końca ciąży mając na uwadze też to, że infekcja zęba może być groźna dla dziecka.
Ja ostatnio byłam na przeglądzie zębów i pytałam o rtg to moja dentystka powiedziała, że według niej można zrobić bo to jest naświetlanie punktowe, nie na brzuch i teraz też jest inny sprzęt niż kiedyś i nie jest szkodliwe. Oczywiście decyzja należy do Ciebie, ale infekcja zęba jest chyba groźniejsza niż rtg. Może zaczerpnij jeszcze opinii u innego dentysty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 08:36
-
Blue1991 wrote:Cześć, Ja miałam robione RTG zęba w ciazy i Moje dziecko urodziło się całkowicie zdrowe. Teraz jest zupełnie inny sprzęt, z tego co wiem to ciężarnej i rezonans można zrobić, jeśli zachodzi taka konieczność.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 12:54
-