Witam serdecznie forumowiczki. Chciałabym zapytać jak to było u was? O podobne przypadki? Może któraś z was orientuje się w temacie lub podobnie przechodziła ciąże. Od 34 tygodnia stwierdzono u mnie na oddziale patologii ciąży na który trafiłam nadciśnienie indukowane ciąża oraz pierwszy raz niedoczynność tarczycy. Wdrożyli mi leczenie dopegyt 3x1, euthyrox 1x1 (50). Po czym po ustabilizowaniu sytuacji i badaniach wypuścili do domu z zaleceniami. Mierzenie ciśnienia 3-4 razy na dobę i jego kontrola, leczenie przepisanych lekami oraz objęli mnie kontrola poradni przyszpitalnej patologii ciąży. Po tygodniu od wpisu miałam się stawić na wizytę kontrola właśnie w tej poradni i tak od tamtej wizyty rozpoczęły się cotygodniowe kontrole. Mój lekarz prowadzący raczej nie zareagował na sytuację i kazał przyjść do siebie dopiero jeśli poród samoistnie się nie rozpocznie w terminie. Natomiast cały czas byłam pod kontrolą poradni przyszpitalnej. Gdzie dr pytał mnie czy lekarz prowadzący rozmawiał już ze mną na temat skierowania do szpitala sposobu i terminu zakończenia ciąży z uwagi na nadciśnienie ciążowe które mam. Oczywiście tak się nie stało. O czym poinformowała dr. Po czym sam podjął decyzję że u tak za tydzień skieruje mnie na oddział. Uzasadniając to tym, że w takich przypadkach ciąże należy zakończyć wcześniej. Z uwagi na ryzyko dla matki i dziecka a ciąża po 38 tygodniu skończonym jest już donoszona i waga dziecka również na to wskazuje. Dodam jeszcze że wcześniej właśnie z waga malutkiej pojawil się malutki problem i dopiero po objęciu opieka lekarska przez dr z poradni mała znów zaczęła przybierać na wadze dużo lepiej. Dziś na wizycie poinformował mnie że już będzie kierował mnie na oddział, ponieważ łożysko mam już mocno przestarzałe III stopnia i w środę mam się stawić na IP w celu przyjęcia na oddział PC. Dziewczynki kochane czy wy miałbyś ie podobna sytuację? Zastanawiam się jak to dalej wygląda? Czy leży się na oddziale aż poród samoistnie nastąpi? Czy wywołuje się SN? Jak długo się leży zanim podejmą jakieś kroki? Jak to było u was? Będę bardzo wdzięczna za wasze odpowiedzi