Trisomia 21
-
Cześć, mam 23 lata, pierwsza ciąża, 14. tydzień. Do tej pory cały przebieg poprawny. Brak powikłań w rodzinie, chorób przewlekłych.
Dostałam wyniki z pierwszego badania prenatalnego w 13 tyg.: USG wszystko poprawnie, ale wyniki z krwi są niepokojące.
Wolne beta-hCG: 154,90 IU/l, 4,796MoM
PAPP-A : 1,700IU/l, 0,507MoM
Ryzyko skorygowane trisomii 21: 1 do 76
Czy któraś miała podobną sytuację? Jestem jeszcze przed wizytą u ginekologa.
Wiem, że każda ciąża jest inna, ale strasznie się niepokoję i jestem przygotowana na najgorsze. -
Robinson wrote:Cześć, mam 23 lata, pierwsza ciąża, 14. tydzień. Do tej pory cały przebieg poprawny. Brak powikłań w rodzinie, chorób przewlekłych.
Dostałam wyniki z pierwszego badania prenatalnego w 13 tyg.: USG wszystko poprawnie, ale wyniki z krwi są niepokojące.
Wolne beta-hCG: 154,90 IU/l, 4,796MoM
PAPP-A : 1,700IU/l, 0,507MoM
Ryzyko skorygowane trisomii 21: 1 do 76
Czy któraś miała podobną sytuację? Jestem jeszcze przed wizytą u ginekologa.
Wiem, że każda ciąża jest inna, ale strasznie się niepokoję i jestem przygotowana na najgorsze.Robinson lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Z pozytywnych rzeczy dobre usg bardzo dobrze wróży i jest najważniejsze, bo dotyczy konkretnie Twojego dzieciątka
jakie miałaś wyniki z markerów usg?
Druga sprawa to wyniki biochemii, masz bardzo wysoki wynik bety w stosunku do niskiego białka - to jest typowy marker w ryzyku t21.
Przy takim ryzyku nie zawracaj sobie głowy żadnymi płatnymi nieinwazyjnymi badaniami o których pisze Pani wyżej, bo to bardzo wysokie ryzyko a te badania to nadal statystyka. Jedynym badaniem DIAGNOSTYCZNYM, które jest brane pod uwagę przez lekarzy jest amniopunkcja na którą przy takim wyniku na pewno dostaniesz skierowanie od swojego lekarza.
I bądź dobrej myśli bo przy pappie, szczególnie z dobrym usg jest większość historii które kończą się dobrze 🤗Ania40, Robinson, Martynka.98, spineczka lubią tę wiadomość
-
Hej, bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Nie wiem które wyniki z USG są najważniejsze, bo jestem świeża w temacie, ale są takie (to jest 13 tydzień):
Czynność serca płodu: uwidoczniono
FHR: 151ud/min
Długość ciemieniowo-siedzeniowa: 70,6mm
Przezierność karku: 1,80mm
Łożysko: przednia ściana
Płyn owodniowy: w normie
Pępowina: trójnaczyniowa
Kość nosowa: obecna
Opis czaszki, mózgu, serca, innych narządów, rąk i nóg – wszystko w normie, prawidłowo, widoczne
Wartość średnia wskaźnika pulsacji w tętnicy macicznej: 1,670 (1,059 MoM)
Średnie ciśnienie tętnicze: 90,333mmHg (1,0539 MoM)
Tętnica maciczna:
PI lewa 1,370
PI prawa 1,970
PI średnie 1,670
RI lewa 0,67
RI prawa 0,78 -
Lalalala0000 wrote:Cyt: Sa znacznie czulsze niz pappa.Badaja tylko dna dziecka
Otóż nie badają dna dziecka tylko dna łożyska.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca, 10:56
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystko ok, 366 gram
Hej. Ja miałam ryzyko 1:104. Wyszła mi za wysoka wolna beta hcg, 5,2 MoM a pappa 1,5 MoM. Zrobiłam nifty. Zdrowa dziewczynka 😀 pappa to badanie które tylko miesza w głowach, żałuję że w ogóle je robiłam. Usg było w porządku i na tym mogłam poprzestać a tak miałam tydzień wyjęty z życia. Z tego co czytałam na zbyt wysoką betę hcg może wpływać krwiak, mięśniak, endometrioza. Ja miałam w tej ciąży krwiaka.
Znam osobiście jeszcze dwa przypadki gdzie pappa wykazała wysokie ryzyko a dzieci są zdrowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca, 12:24
Janette lubi tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Hej. Ja miałam ryzyko 1:104. Wyszła mi za wysoka wolna beta hcg, 5,2 MoM a pappa 1,5 MoM. Zrobiłam nifty. Zdrowa dziewczynka 😀 pappa to badanie które tylko miesza w głowach, żałuję że w ogóle je robiłam. Usg było w porządku i na tym mogłam poprzestać a tak miałam tydzień wyjęty z życia. Z tego co czytałam na zbyt wysoką betę hcg może wpływać krwiak, mięśniak, endometrioza. Ja miałam w tej ciąży krwiaka.
Znam osobiście jeszcze dwa przypadki gdzie pappa wykazała wysokie ryzyko a dzieci są zdrowe.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystko ok, 366 gram
Janette ja miałam 15% frakcji. Wczoraj byłam na połówkowych, wszystko wzorowo No i potwierdzone że dziewczynka 🙂
I w przeciwieństwie do Martii uważam że Pappa jest na tyle miernym diagnostycznie badaniem że robienie tak inwazyjnego badania jak amniopunkcja na podstawie jej wyników jest przesadnym narażaniem się na ryzyko utraty ciąży. Co innego gdy lekarz stwierdza nieprawidłowości w usg bo one dotyczą KONKRETNIE twojego dziecka a nie są tylko suchą statystyką , którą może zepsuć jedna pozycja z badań krwi..Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca, 15:41
Janette lubi tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Janette ja miałam 15% frakcji. Wczoraj byłam na połówkowych, wszystko wzorowo No i potwierdzone że dziewczynka 🙂
I w przeciwieństwie do Martii uważam że Pappa jest na tyle miernym diagnostycznie badaniem że robienie tak inwazyjnego badania jak amniopunkcja na podstawie jej wyników jest przesadnym narażaniem się na ryzyko utraty ciąży. Co innego gdy lekarz stwierdza nieprawidłowości w usg bo one dotyczą KONKRETNIE twojego dziecka a nie są tylko suchą statystyką , którą może zepsuć jedna pozycja z badań krwi..
Ja również podzielam to zdanie. Jest tak wiele innych schorzeń które amniopunkcja nie bada, wad rozwojowych które z tym badaniem nie mają za wiele wspólnego, że przy takim ryzyku jakie niesie za sobą to badanie nie ma nadal gwarancji urodzenia zdrowego dziecka i nie chodzi tylko o wady genetyczne. -
Ja wlasnie tez bylam na badaniu polowkowym i wszystko mam bardzo ladnie,kazde wymiary,tzn malutka ma
Takze juz jestem spokijniejsza. Ginekolog mowil,ze byla pani ktora miala ryzyko zd 1:4 i po badaniach,tylko nie zaznaczyl czy amnio czy nie,wyszlo ze zdrowe dziecko
mowil tez,ze pappa to tylko statystyka i komputer wylicza. Najwazniejsze sa usg i przeziernosc,choc slyszalam o jednym przypadku gdzie przeziernosc niby byla ok a potem na drugich wyszla wada plodu. Tylko nie wiem jakievto ryzyko bylo podane,przypuszczam ze jednocyfrowe.Widocznie to tez nie jest tak wszystko na 100 proc.Nawet czesto dosc zdarza sie,ze przeziernosc jest podwyzszona a testy potem pokazuja zdrowe dziecko.Tak miala moja znajoma i juz byla nastawiona,ze na pewno bedzie zespol down bo zle wyniki przeziernosc i pappa.Po nifty okazalo sie,ze zrrowy chlopiec
i jesli cos fsktycznie jest nie tak to po prostu pokaza to tez te testy nifty. Ja zeby byc spokojna postanowilam zrobic te testy nieinwazyjne,podobno maja bardzo maly procent pomylki,akurat ja wybralam panorame gdzie ma czulosc bardzo wysoka. I tu wazny jest tez ten procent pobranej frakcji dna plodu bo tak to jest z lozyska ale to wlasnie plod wydziela do niego swoje dna. Plec chyba potwierdzona tez ale malutka sie bardzo nozkami zaslaniala i nie dalo sie konkretnie zobaczyc co tam ma
ginekolog tylko mowil,ze raczej nic nie odstaje to raczej dziewczynka:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca, 16:43
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystko ok, 366 gram
Hej, dziś miałam amniopunkcję, więc na razie będę czekać na wynik. Jak będzie to dam Wam znać, żeby też dla kogoś w przyszłości został ślad w internecie, gdyby miał podobny przypadek. Ale idźcie zawsze z kimś, bo ja byłam twarda dopóki nie zobaczyłam widoku z USG. Na moment wkłucia zamknęłam oczy, bo nie mogłam na to patrzeć. Nie byłabym w stanie wrócić sama do domu, gdyby nie mój ukochany mąż.
-
Robinson wrote:Hej, dziś miałam amniopunkcję, więc na razie będę czekać na wynik. Jak będzie to dam Wam znać, żeby też dla kogoś w przyszłości został ślad w internecie, gdyby miał podobny przypadek. Ale idźcie zawsze z kimś, bo ja byłam twarda dopóki nie zobaczyłam widoku z USG. Na moment wkłucia zamknęłam oczy, bo nie mogłam na to patrzeć. Nie byłabym w stanie wrócić sama do domu, gdyby nie mój ukochany mąż.
Dobrze, że masz to już za sobą. Kciuki za wynik !✊Robinson lubi tę wiadomość
-
Robinson trzymam również kciuki. Na pewno wszystko skończy się na strachu
Robinson lubi tę wiadomość
-
Robinson wrote:Hej, dziś miałam amniopunkcję, więc na razie będę czekać na wynik. Jak będzie to dam Wam znać, żeby też dla kogoś w przyszłości został ślad w internecie, gdyby miał podobny przypadek. Ale idźcie zawsze z kimś, bo ja byłam twarda dopóki nie zobaczyłam widoku z USG. Na moment wkłucia zamknęłam oczy, bo nie mogłam na to patrzeć. Nie byłabym w stanie wrócić sama do domu, gdyby nie mój ukochany mąż.
Trzymam mocno kciuki. Ile będziesz czekać na wynik?
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️
20.03 prenatalne -