X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Wada genetyczna
Odpowiedz

Wada genetyczna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ewa19911 Nowa

Wysłany: 12 grudnia, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Piszę do Was z pytaniem o ciąże, które zakończyły się z powodu wady genetycznej płodu. Jak to jest, jaki mechanizm odpowiada za to, że część tych ciąży obumiera naturalnie, a część jednak nie? Rok temu urodziłam syna, u którego zdiagnozowano wadę genetyczną powodującą głęboką niepełnosprawność intelektualną i fizyczną. Wada losowa, nie dziedziczona, prawdopodobieństwo 1:15 000. I...ciągle wraca do mnie wyrzut sumienia. Że to moja wina, że to ja sprowadziłam go na ten świat. Starając się o ciążę miałam bardzo krótką fazę lutealną (7-8dni), więc dostałam od lekarza luteinę. Teraz myślę sobie, że ta krótka faza może była znakiem, że z komórkami jajowymi coś jest nie tak, że trzeba było się wstrzymać, uregulować swój organizm. To była moja druga ciąża, problem z fazą lutealną miałam już od dawna i w pierwszej ciąży to właśnie po luteinę ustały moje plamienia, dlatego i ja i lekarz uznaliśmy, że to dobra opcja na drugą ciążę.

• Inka Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nie wiem, ja spodziewam się córeczki z zd I wada serca, córeczka wymodlona, wystarana, mnóstwo pieniędzy wydane na suplementy, badania, żadnego problemu z zajściem w ciążę, 3 ciążę zdrowe dzieci, później 2 poronienia na bardzo wczesnym etapie i tu może powinna zapalić się czerwona lampka no ale czasu już nie cofnę i zaszłam w obecną ciążę w 1 cyklu. Nigdy nie miałam problemu z progesteronem, plamieniami, cukrzycą itp.
    Myślę że tylko jeden Bóg wie dlaczego tak wyszło a nie inaczej... może kiedyś się dowiemy...
    Ściskam.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ