Waga dziecka w ciazy
-
WIADOMOŚĆ
-
Wrocilam po przeprowadzce.Ciagle jednak Stoja kartony i masa pracy...Ciagle dochodza nowe problemy i male i duze.Jakby tego bylo malo,to okazalo sie,ze dziecko w brzuszku jest za male.Martwie sie strasznie....Malenstwo jest za male jak na swoj wiek ciazy...Powinien wazyc ok.1250-1400 g a wazy 880g...
w poniedzialek mam Termin na szczegolowe badanie rozwojeowe dziecka wszystkie narzady itd.
Boze co jeszcze??ja nie mam sily:( -
Aila,
Może lekarz błędnie dokonał pomiarów? Takie rzeczy się zdarzają, nawet specjalistom z długoletnim stażem. Ostatnio była głośna sprawa ze Zduńskiej Woli - na tydzień przed porodem na USG wyszło, że dziecko waży 3500g, a okazało się podczas porodu, że ważyl 5500g.
Najlepiej udaj się jeszcze na USG do innego lekarza. -
Aila ja tez rozmawialam z babka w poczekalni ze u niej w w 3ciazach byla roznica bledu na koniec ok 400g.mowili ze dzieci malutkie a okazaly sie ok wiec mi powiedziala ze nie ma co tak wierzyc w te wage z usg..
Tak czy siak trzymam kciuki za Ciebie i Adrianka.daj koniecznie znac po -
Lekarza nie zmieniam,bo to wybitny specjalista w Norymberdze.Ludzie przyjezdzaja do niego nawet z odleglych miast.Czekam do poniedzialku,ale w glowie same czarne scenariusze...Nie mieli wolnych terminow,ale sam ponaglal pielegniarke,ze to pilne w moim przypadku zrobic jak najszybciej szczegolowe USG rozwojowe...Takze same rozumiecie skad moje nerwy.Dodatkowo w necie przeczytalam,ze czasami dziecko zatrzymuje sie rozmiarowo,to sie jakos specjalistycznie nazywa,ale juz zapomnialam.Nie bede juz nic wiecej czytac,czekam do poniedzialku.Dzis mialam badanie na cukrzyce,wyniki ok...Serducho malenstwa tez ok...Oby i w poniedzuialek byly pozytywne wiadomosci.Dziekuje Wam dziewczyny...Pozdrawiam cieplo!!!!
-
u mnie lekarz w oglole nie wspomnial o wadze dziecka, tylko bral pomiary (dlugosc) na usg, a ostatnio to mierzy dlugosc dziecka centymetrem na brzuchu.
tak jak dziewczyny mowia waga moze byc +- 400 gr co dla takiego malucha robi roznice.
Czasem przez za duzo informacji mozna sie tylko niepotrzebnie zestresowacaila lubi tę wiadomość
-
A propos wagi dziecka... Zastanawia mnie 1 kwestia. Od badania połowkowego wychodzi, że mój synek jest o 2 tyg do przodu, czyli te parametry pokazujące tydzień ciązy wychodzą większe. Na ostatniej wizycie w 33tc ważył 2300g co wskazało na 35tc. I tak się zastanawiam czy jest większa szansa, że dziecko wcześniej się urodzi, czy może urodzić się w terminie np z większą wagą, czy to zupełnie nie ma znaczenia?