Witam, obecnie jestem w 21 tygodniu ciąży.
Od początku grudnia borykam się ze szczypaniem pochwy. Było podejrzenie, że infekcja dróg moczowych, robiłam badanie moczu + posiew wszystko wyszło w porządku, posiew jałowy ( szczerze liczyłam nawet trochę że wyjdzie jakaś prosta do wyleczenia bakteria i będzie wiadome co to, szybko się wyleczy i dolegliwości miną ).
Końcem listopada miałam robioną cytologię i biocenozę wszystko wyszło ok, jedynie bardzo liczne pałeczki kwasu mlekowego ( ale to podobno dobrze ). Na początku stycznia byłam u lekarza i w ciemno zapisała mi globulki na grzybicę, gdyż zauważyła białą w dużej ilości wydzielinę. Po globulkach wydzielina zmieniła się na przeźroczystą, dalej jest jej dużo, ale szczypanie pozostało. Głównie odczuwam je po podcieraniu przy wizycie w toalecie oraz po badaniu palpacyjnym u lekarza. W grudniu miałam szczegółowo oglądaną szyjkę i pochwę w badaniu ginekologicznym, mam wpisane że nie widać żadnych oznak infekcji czy stanu zapalnego. Byłam wtedy w szpitalu i gdy powiedziałam przyjmującej mnie tam lekarce że coś mnie szczypie zaleciła, że może posiew w kierunku ureplazmy, mykoplazmy i chlamydii ? I teraz moje pytanie czy myślicie że powinnam zrobić te wymazy ? Z tego co czytałam czas po jakim od zakażenia występują objawy przy tych bakteriach to około 14 dni ( ja od początku ciąży nie współżyję, seks oralny również zero, nie chodzę na baseny, staram się nie korzystać z toalet publicznych, a jak muszę to na deskę nakładam ochronę - czytałam że takie są drogi zarażenia ), więc myśląc logicznie do zakażenia musiałoby jeszcze przed ciążą dojść, a aż do grudnia nie miałam żadnych dolegliwości. Czy może powinnam wykonać posiew w kierunku bakterii i grzybów ?
Miałam robioną tą cytologię i bioceznozę, w cytologii widziałam na kartce z wynikiem że jest okienko gdzie się zaznacza podejrzenie chlamydii, nie mam tam nic zaznaczone, w biocenozie z tego co wiem jeśli są jakieś bakterie zaznaczają to ale nie zaznaczają jakie, czy te plazmy oraz chlamydia również w biocenozie byłyby zaznaczone jako bakterie ? I ostatnie czy jeśli wymaz / posiew w kierunku grzybów i bakterii to z pochwy czy z szyjki ?
Bardzo dziękuję za odp, bo gdy rozmawiałam z lekarzem o tych plazmach i chlamydii to stwierdził że to zostawia do mojej decyzji.