X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Wymaz ? Posiew ? Infekcja ?
Odpowiedz

Wymaz ? Posiew ? Infekcja ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • AnnaA Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, obecnie jestem w 21 tygodniu ciąży.
    Od początku grudnia borykam się ze szczypaniem pochwy. Było podejrzenie, że infekcja dróg moczowych, robiłam badanie moczu + posiew wszystko wyszło w porządku, posiew jałowy ( szczerze liczyłam nawet trochę że wyjdzie jakaś prosta do wyleczenia bakteria i będzie wiadome co to, szybko się wyleczy i dolegliwości miną ).
    Końcem listopada miałam robioną cytologię i biocenozę wszystko wyszło ok, jedynie bardzo liczne pałeczki kwasu mlekowego ( ale to podobno dobrze ). Na początku stycznia byłam u lekarza i w ciemno zapisała mi globulki na grzybicę, gdyż zauważyła białą w dużej ilości wydzielinę. Po globulkach wydzielina zmieniła się na przeźroczystą, dalej jest jej dużo, ale szczypanie pozostało. Głównie odczuwam je po podcieraniu przy wizycie w toalecie oraz po badaniu palpacyjnym u lekarza. W grudniu miałam szczegółowo oglądaną szyjkę i pochwę w badaniu ginekologicznym, mam wpisane że nie widać żadnych oznak infekcji czy stanu zapalnego. Byłam wtedy w szpitalu i gdy powiedziałam przyjmującej mnie tam lekarce że coś mnie szczypie zaleciła, że może posiew w kierunku ureplazmy, mykoplazmy i chlamydii ? I teraz moje pytanie czy myślicie że powinnam zrobić te wymazy ? Z tego co czytałam czas po jakim od zakażenia występują objawy przy tych bakteriach to około 14 dni ( ja od początku ciąży nie współżyję, seks oralny również zero, nie chodzę na baseny, staram się nie korzystać z toalet publicznych, a jak muszę to na deskę nakładam ochronę - czytałam że takie są drogi zarażenia ), więc myśląc logicznie do zakażenia musiałoby jeszcze przed ciążą dojść, a aż do grudnia nie miałam żadnych dolegliwości. Czy może powinnam wykonać posiew w kierunku bakterii i grzybów ?
    Miałam robioną tą cytologię i bioceznozę, w cytologii widziałam na kartce z wynikiem że jest okienko gdzie się zaznacza podejrzenie chlamydii, nie mam tam nic zaznaczone, w biocenozie z tego co wiem jeśli są jakieś bakterie zaznaczają to ale nie zaznaczają jakie, czy te plazmy oraz chlamydia również w biocenozie byłyby zaznaczone jako bakterie ? I ostatnie czy jeśli wymaz / posiew w kierunku grzybów i bakterii to z pochwy czy z szyjki ?
    Bardzo dziękuję za odp, bo gdy rozmawiałam z lekarzem o tych plazmach i chlamydii to stwierdził że to zostawia do mojej decyzji.

• Sovi Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobiła posiew z pochwy bakteryjny i mykologiczny. Bierzesz luteine? Ona też często powoduje szczypanie

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • AnnaA Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2020, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie brałam ją przez tydzień, ale już po tym jak szczypania się zaczęły, rzeczywiście przy luteinie szczypanie się nasilało, ale później po luteinie stosowałam trivagin doustnie, lactovaginal i drugie globulki z bakteriami kwasu mlekowego polecone przez gina, jest mega dużo poprawa porównując do początku grudnia gdy to się zaczęło. Ale jednak porównując do wcześniejszych miesięcy dalej coś jest nie tak :)
    @Sovi pójdę w tym kierunku co sugerujesz.
    Dodatkowo bardzo się boję posiewu z szyjki gdyż obawiam się czy to bezpieczne dla szyjki w ciąży.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ