Za duży obwód brzuszka w stosunku do reszty ciała
-
Witam, mamusie czy miałyście taki problem że dzidzia cały czas rosła prawidłowo, aż tu nagle na wizycie okazało się że brzuszek jest o 3 tygodnie większy od reszty ciała maluszka??? Jest podejrzenie cukrzycy ciążowej, czy taki stan zakończył się dla którejś z Was brakiem cukrzycy, czy możliwe żeby lekarz się aż tak pomylił?? czekam na opis Waszych doświadczeń
-
nick nieaktualny
-
ja już jestem w 35tc i cały czas jest troszkę większa głowa i brzuszek, ale to może być wina po pierwsze sprzętu, po drugie umiejętności lekarza badającego, zależy jak dziecko się tez ułoży do badania. u mnie teraz jest jakby o tydzień większa i głowa i brzuch,a le to może być kwestia obliczania od ostatniej miesiączki no i lekarz i już od dawna zapowiada że dziecko ogólnie będzie duże i faktycznie brzuch mam gigantyczny, a teraz to rośnie w tempie zastraszającym. Lekarz nie widzi na razie nic złego i byłam też na wszystkich 3 badaniach prenatalnych i reszta jest ok, czasami tak jest że różne części ciała rosną nieproporcjonalnie w innym tempie. Ale przy takim brzuszku to zalecił mi zbadanie krzywej cukrzycowej i obserwowanie siebie i swojej wagi... nie martw się na zapas, najlepiej skonsultuj ze swoim lekarzem
Kama84 lubi tę wiadomość
-
Dziekuje agi88! Jeszcze krzywej cukrowej nie mialam. W najlblizszy poniedziałek mam wizyte u mojego lekarza wiec porozmawiam z nim o tym wyniku usg. Dr ktora wykonywała usg mowiła,zebym absolutnie sie tym nie martwiła ale wiecie jak to jest...Kama84
-
Cześć,
Przepraszam,nie zauważyłam wątku wczęsniej Jestem "świeżynką" jeszcze na forum
Mam bardzo podobny problem, a mianowicie do 31 tc wszystkie pomiary mojego Maluszka były w normie.
Na ostatnim usg (35 tc) wszysło coś bardzo dla mnie dziwnego
31tc:
BPD 82,1 ( 33tc )
HC 304 (33t6d)
AC 270 (31tc)
FL 62,9 ( 32tc)
35tc
BPD 90,2 ( 36t 3d)
HC 310 (34t 4d)
AC 336 (37tc)
FL 70,5 ( 36t 3d)
3 badania prenatalne wyszły w normach.
Lekarz powiedział,że moje Słoneczko się odwróciło główką w dół i jest jeszcze okrągła, a nie owalna stad różnice + "stare" usg.
Ale ja i tak całą noc nie spałam. oczywiście naczytałam się w internecie o małogłowiu i innych wadach
W pierwszej ciąży też miałam rozbieżności w badaniach nawet ponad 3 tyg. Dzisiaj mam zdrowego i radosnego 3latka.
Bardzo proszę o pomoc -
Ja nie bardzo znam sie na tym oznaczeniach... Moj synus od polowkowego usg miał wiekszy brzuszek. Cukier mialam w normie. Do końca ciaży Adrianka brzuszek byl o 2-3 tyg większy od reszty ciała. Dużo stresu mnie to kosztowalo. Jak sie okazało zupełnie niepotrzbnie. Adrianek urodził sie zdrowy, grubiutki poprostu. Teraz ma juz prawie rok i wszystko jest w pozaku a Adrianek rozwija sie prawidlowo. Dziewczyny nie martwcie sie za bardzo tymi pomiarami.Kama84
-