X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Za duży obwód brzuszka w stosunku do reszty ciała
Odpowiedz

Za duży obwód brzuszka w stosunku do reszty ciała

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mamusie czy miałyście taki problem że dzidzia cały czas rosła prawidłowo, aż tu nagle na wizycie okazało się że brzuszek jest o 3 tygodnie większy od reszty ciała maluszka??? Jest podejrzenie cukrzycy ciążowej, czy taki stan zakończył się dla którejś z Was brakiem cukrzycy, czy możliwe żeby lekarz się aż tak pomylił?? czekam na opis Waszych doświadczeń

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • karmar Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mam. Cukier w normie (a nawet "śliczny" jak to lekarz powiedział), dziecko zdrowe, a od jakiegoś czasu brzuszek jest o 2 lub ponad 2 tygodnie do przodu względem reszty ciała. Ale nie przejmuję się tym jakoś.

age.png

age.png

age.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też brzusznej większy. Resztą mieści się w okolicach 5 centyli. Tylko móżdżek jakiś wyjątkowo duży tak jak brzuszek

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A brzuszek moze byc większy,bo nie wysiusiany ;-)
    Ważne,ze móżdżek ma prawidłowe struktury itd. Wszystko się jeszcze rozwija ;-)

TheForfie lubi tę wiadomość

• Kama84 Znajoma

Wysłany: 17 grudnia 2015, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was teraz po paru tygodniach wyglada sytuacja brzuszka malenstwa? Ja sie wlasnie dowiedzialam wczoraj na usg połówkowym, ze moje malenstwo ma brzuszek o 2-3 tyg wiekszy od reszty ciała.

Kama84
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już jestem w 35tc i cały czas jest troszkę większa głowa i brzuszek, ale to może być wina po pierwsze sprzętu, po drugie umiejętności lekarza badającego, zależy jak dziecko się tez ułoży do badania. u mnie teraz jest jakby o tydzień większa i głowa i brzuch,a le to może być kwestia obliczania od ostatniej miesiączki no i lekarz i już od dawna zapowiada że dziecko ogólnie będzie duże i faktycznie brzuch mam gigantyczny, a teraz to rośnie w tempie zastraszającym. Lekarz nie widzi na razie nic złego i byłam też na wszystkich 3 badaniach prenatalnych i reszta jest ok, czasami tak jest że różne części ciała rosną nieproporcjonalnie w innym tempie. Ale przy takim brzuszku to zalecił mi zbadanie krzywej cukrzycowej i obserwowanie siebie i swojej wagi... nie martw się na zapas, najlepiej skonsultuj ze swoim lekarzem :)

Kama84 lubi tę wiadomość

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj synek tez ma na badaniach brzuszek wiekszy do 2tyg. Jestem jeszcze przed krzywa cukrowa i troche sie boje cukrzycy. Grubasek i tyle :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Kama84 Znajoma

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje agi88! Jeszcze krzywej cukrowej nie mialam. W najlblizszy poniedziałek mam wizyte u mojego lekarza wiec porozmawiam z nim o tym wyniku usg. Dr ktora wykonywała usg mowiła,zebym absolutnie sie tym nie martwiła ale wiecie jak to jest...

Kama84
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przez większość ciąży brzuszek był zawsze minimalnie większy, a na koniec wystrzelił całkiem - cukrzycy nie miałam, córa zdrowa :) Taka jej uroda :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ivona12 Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2017, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Przepraszam,nie zauważyłam wątku wczęsniej :) Jestem "świeżynką" jeszcze na forum ;)
    Mam bardzo podobny problem, a mianowicie do 31 tc wszystkie pomiary mojego Maluszka były w normie.
    Na ostatnim usg (35 tc) wszysło coś bardzo dla mnie dziwnego

31tc:
    BPD 82,1 ( 33tc )
    HC 304 (33t6d)
    AC 270 (31tc)
    FL 62,9 ( 32tc)

35tc
    BPD 90,2 ( 36t 3d)
    HC 310 (34t 4d)
    AC 336 (37tc)
    FL 70,5 ( 36t 3d)

3 badania prenatalne wyszły w normach.
    Lekarz powiedział,że moje Słoneczko się odwróciło główką w dół i jest jeszcze okrągła, a nie owalna stad różnice + "stare" usg.

Ale ja i tak całą noc nie spałam. oczywiście naczytałam się w internecie o małogłowiu i innych wadach :(
    W pierwszej ciąży też miałam rozbieżności w badaniach nawet ponad 3 tyg. Dzisiaj mam zdrowego i radosnego 3latka.
    Bardzo proszę o pomoc

ckaihqvkg3tvj3yx.png
  • Kama84 Znajoma

Wysłany: 24 marca 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bardzo znam sie na tym oznaczeniach... Moj synus od polowkowego usg miał wiekszy brzuszek. Cukier mialam w normie. Do końca ciaży Adrianka brzuszek byl o 2-3 tyg większy od reszty ciała. Dużo stresu mnie to kosztowalo. Jak sie okazało zupełnie niepotrzbnie. Adrianek urodził sie zdrowy, grubiutki poprostu. Teraz ma juz prawie rok i wszystko jest w pozaku a Adrianek rozwija sie prawidlowo. Dziewczyny nie martwcie sie za bardzo tymi pomiarami.

Kama84
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ