Za krótka kość udowa do wieku ciąży
-
Susana89 wrote:Hej, jestem w 35 tc, kość udowa na usg jest krótsza od wieku ciąży o 3 tygodnie, na siatkach centylowych w 4 percentylu
pozostałe parametry ok. Czy któraś z Was tak miała i wszystko było w porządku ? Strasznie się martwię
Hej. U nas była głowa za duża o 3 tygodnie, a synek urodził się z normalną głową. Po pierwsze usg nie jest super dokładne, po drugie dzieci rosną skokowo, po trzecie różna jest uroda dzieci i może mieć krótkie nogi przykładowo. Głowa do góry, na następnym usg pewnie się wyrównaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2024, 21:52
Susana89, KasiaKP lubią tę wiadomość
-
Kaktusowa wrote:Hej. U nas była głowa za duża o 3 tygodnie, a synek urodził się z normalną głową. Po pierwsze usg nie jest super dokładne, po drugie dzieci rosną skokowo, po trzecie różna jest uroda dzieci i może mieć krótkie nogi przykładowo. Głowa do góry, na następnym usg pewnie się wyrówna
Dzięki, wiem że nie mam wpływu na to co będzie , ale naczytałam się o dysplazjach i achondropazajach i się trochę podłamałam -
Hej, doskonale rozumiem, jak bardzo możesz się martwić — to zupełnie naturalne, gdy na USG wychodzi coś niepokojącego. Kość udowa mierzona trochę poniżej wieku ciążowego może być po prostu indywidualną cechą, czasem zależną od genów (np. jeśli rodzice są niżsi). Skoro wszystkie inne parametry są w porządku, to naprawdę dobry znak. Oczywiście warto wszystko konsultować na bieżąco z lekarzem prowadzącym lub specjalistą, żeby mieć spokojną głowę.
W międzyczasie postaraj się zadbać o siebie i trochę się odprężyć — może nawet czymś się zająć dla odwrócenia myśli. Jeśli lubisz gry, zajrzyj tutaj – Unibet oferuje lekkie gry, które mogą być fajną rozrywką nawet w czasie ciąży. 😊
Trzymam kciuki za spokojny i zdrowy dalszy przebieg ciąży! 💛 -