X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Zapchane zatoki
Odpowiedz

Zapchane zatoki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny,
    Czy któraś z was boryka się z zatokami?
    Mi jak przyszły to tak nie chcą odpuścić i borykam się z nimi już jakiś czas. Oddychanie w ciągu dnia na połowę dziurek..

Robię inhalacje, sól na czoło, sól fizjologiczną 0.9 do płukania nosa i sól morską 2.3 jak już zatka.

Noce to jakaś maskara.
    Nawilżacz chodzi cała noc, mimo tego rano wstaje z zapchaną dziurką po jednej stronie.. i budzę się co 2 godzinę.

Nie mam bólu głowy ale czasami czuje że przechodzi mi na zęby.

Byłam u laryngologa 2x przepisał mi rozkurczowe do nosa ale jeszcze włączę naturalnie żeby nie brać niezbędnych rzeczy. Moja gyn powiedziała że to jest te powiązane z ciążą i nos jest bardziej spulchniony co powoduje zatoki itd.

Jakieś inne domowe sposoby na normalne oddychanie???

Jestem obecnie w 25 tyg więc jeszcze troche zostało :) a tu dopiero zima się zaczyna :)

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irygacje i napary pod ręcznikiem.

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak to już robię ale mimo to dalej zapchany jest nos więc chyba więcej sposobów nie ma. Podobno po 10-12 dniach przechodzą… zobaczymy dzisiaj to już z 7 dniem będzie a apogeum miałam w poniedziałek..

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja druga ciąża też mnie często łapią zatoki. Pozwalam sobie na acatar baby w sytuacjach kryzysowych. Stosuje też woreczek z pestek wiśni rozgrzany na zatoki podgrzewam go w mikrofali to też mi bardzo pomaga.

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mnie też zatoki zaatakowały 🫣 spływa mi z tyłu po ściance i powoduje kaszel …. Robię inhalacje z soli fizj, pije woda z cytryną i miodem, sokiem z Czarnego bzu… czytałam o Zabłockiej mgiełce solankowej. Tylko czy ktoś z was się orientuje czy w ciąży powinniśmy ją rozcieńczać czy można prosto z butelki do inhalatora wlać ?

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już nie daję rady - w tamtym tygodniu tak mnie męczyło że użyłam leków przepisanych od laryngologa - puścił nos ale dalej co noc mam zapchaną 1 dziurkę- i mnie to tak denerwuje że spać w nocy nie mogę jak się obudzę ani się porządnie wydmuchać. Do tego coś mi od zęba 8semki promieniuje i mam taki drętwy ból. Juz to miałam w połowie listopada i mi sprawdzała dentystka ale nic nie znalazła: (nie chciałam rentgena) więc sprawdzała zimno ciepło pukanie zęba, dziąsła ale nic.
    Teraz przy zatokach znowu wróciło. I już sama nie wiem czy dalej mam tą infekcję czy to jednak gdzieś ząb uciska lub to efekt ciąży i hormonów. Chyba znowu się wybiorę do laryngologa żeby sprawdzić czy przypadkiem dalej nie siedzi mi gdzieś ta infekcja - bo takto zostaje mi antybiotyk tylko….

• KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży jest mega gorzej z zatokami. Infekcja trwa o kilka nawet dni u mnie dłużej i nie mogę nic wziąć co normalnie by mi je oczyściło w 1 dzień tj sudafed itp w ciąży niestety odpadają.. teraz mam już drugie zapalenie w ciągu 2 miesięcy ale niestety z dużym bólem głowy wiec lecę na antybiotyku. Jedyne co mogę polecić to czyszczenie nosa sprayem z woda mineralna / morska , u mnie aby nie był zablokowany muszę to robić z 20/30 razy na dzień niestety

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2024, 03:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKP wrote:
    W ciąży jest mega gorzej z zatokami. Infekcja trwa o kilka nawet dni u mnie dłużej i nie mogę nic wziąć co normalnie by mi je oczyściło w 1 dzień tj sudafed itp w ciąży niestety odpadają.. teraz mam już drugie zapalenie w ciągu 2 miesięcy ale niestety z dużym bólem głowy wiec lecę na antybiotyku. Jedyne co mogę polecić to czyszczenie nosa sprayem z woda mineralna / morska , u mnie aby nie był zablokowany muszę to robić z 20/30 razy na dzień niestety
    Hey,
    Mam nadzieje ze czujes sie lepiej.
    Many narazie zatoki przessly po prawie 3 tygodniach. Jednak dalej w nocy budzę sie z zapchana 1 dziurka i od rana to samo - czyszczenie sola morska i sola fizjologiczną. Od morskiej już konkret leci czasami a czuje ze nos mam taki suchy że hej. Mimo ze włączamy do spania nawilżacz. Wrócę chyba na parówki dzienne bo to mi pomagało najlepiej.

Trzymaj się!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ