X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Zapchane zatoki
Odpowiedz

Zapchane zatoki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny,
    Czy któraś z was boryka się z zatokami?
    Mi jak przyszły to tak nie chcą odpuścić i borykam się z nimi już jakiś czas. Oddychanie w ciągu dnia na połowę dziurek..

Robię inhalacje, sól na czoło, sól fizjologiczną 0.9 do płukania nosa i sól morską 2.3 jak już zatka.

Noce to jakaś maskara.
    Nawilżacz chodzi cała noc, mimo tego rano wstaje z zapchaną dziurką po jednej stronie.. i budzę się co 2 godzinę.

Nie mam bólu głowy ale czasami czuje że przechodzi mi na zęby.

Byłam u laryngologa 2x przepisał mi rozkurczowe do nosa ale jeszcze włączę naturalnie żeby nie brać niezbędnych rzeczy. Moja gyn powiedziała że to jest te powiązane z ciążą i nos jest bardziej spulchniony co powoduje zatoki itd.

Jakieś inne domowe sposoby na normalne oddychanie???

Jestem obecnie w 25 tyg więc jeszcze troche zostało :) a tu dopiero zima się zaczyna :)

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irygacje i napary pod ręcznikiem.

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak to już robię ale mimo to dalej zapchany jest nos więc chyba więcej sposobów nie ma. Podobno po 10-12 dniach przechodzą… zobaczymy dzisiaj to już z 7 dniem będzie a apogeum miałam w poniedziałek..

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja druga ciąża też mnie często łapią zatoki. Pozwalam sobie na acatar baby w sytuacjach kryzysowych. Stosuje też woreczek z pestek wiśni rozgrzany na zatoki podgrzewam go w mikrofali to też mi bardzo pomaga.

• Nadzieja31 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mnie też zatoki zaatakowały 🫣 spływa mi z tyłu po ściance i powoduje kaszel …. Robię inhalacje z soli fizj, pije woda z cytryną i miodem, sokiem z Czarnego bzu… czytałam o Zabłockiej mgiełce solankowej. Tylko czy ktoś z was się orientuje czy w ciąży powinniśmy ją rozcieńczać czy można prosto z butelki do inhalatora wlać ?

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już nie daję rady - w tamtym tygodniu tak mnie męczyło że użyłam leków przepisanych od laryngologa - puścił nos ale dalej co noc mam zapchaną 1 dziurkę- i mnie to tak denerwuje że spać w nocy nie mogę jak się obudzę ani się porządnie wydmuchać. Do tego coś mi od zęba 8semki promieniuje i mam taki drętwy ból. Juz to miałam w połowie listopada i mi sprawdzała dentystka ale nic nie znalazła: (nie chciałam rentgena) więc sprawdzała zimno ciepło pukanie zęba, dziąsła ale nic.
    Teraz przy zatokach znowu wróciło. I już sama nie wiem czy dalej mam tą infekcję czy to jednak gdzieś ząb uciska lub to efekt ciąży i hormonów. Chyba znowu się wybiorę do laryngologa żeby sprawdzić czy przypadkiem dalej nie siedzi mi gdzieś ta infekcja - bo takto zostaje mi antybiotyk tylko….

• KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży jest mega gorzej z zatokami. Infekcja trwa o kilka nawet dni u mnie dłużej i nie mogę nic wziąć co normalnie by mi je oczyściło w 1 dzień tj sudafed itp w ciąży niestety odpadają.. teraz mam już drugie zapalenie w ciągu 2 miesięcy ale niestety z dużym bólem głowy wiec lecę na antybiotyku. Jedyne co mogę polecić to czyszczenie nosa sprayem z woda mineralna / morska , u mnie aby nie był zablokowany muszę to robić z 20/30 razy na dzień niestety

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ