zatory w układzie moczowym dziecka
-
Witam, mam do Was pytanie, może ktoś się już z tym spotkał.
Otóż byłam dzisiaj u lekarza i usg wykazało dwa zatory w układzie moczowym dziecka. Jestem w 34 tygodniu ciąży. Lekarz nie wytłumaczył mi dokładnie o co chodzi powiedział tylko że na tym etapie to się zdarza, ale raczej zniknie. Niestety nie mogę nic na temat znaleźć w necie i okropnie się martwię - znalazłam tylko jedną podobną sytuację i nie było to nic dobrego spotkałyście się z czymś takim???Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
Beta 4.01 - 8317 (21dpo) -
Zator w układzie moczowym to nic innego jak powiększona miedniczka nerkowa- to tam robią się zastoje. U mojego malucha też stwierdzono powiększoną jedną z miedniczek- w 35tc. Pocieszono mnie, że to nic poważnego- zdarza się często zwłaszcza u chłopców. Problemem może być gdy jest powiększona znacznie już w II trym. Nic się z tym nie da robić- tylko kontrolować czy się nie powiększa. W większości przypadków znika samoistnie, wraz z dalszym rozwojem dziecka. U mnie już na kolejnych USG była mniejsza, ale uprzedzono mnie, że trzeba będzie i tak zgłosić problem pediatrze i skontrolować po porodzie.
Nic się nie martw.Majka86 lubi tę wiadomość
-