X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Zespół HELLP a kolejna ciąża
Odpowiedz

Zespół HELLP a kolejna ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aga0801 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2024, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 chciałabym się dowiedzieć czy są mamy, które podczas pierwszej ciąży lub w połogu doświadczyły zespołu HELLP.

Jestem mamą 7 miesięcznego synka, ciąża przebiegała idealnie do 37 tygodnia. Nagle ciśnienie zaczęło skakać, dostałam skierowanie do szpitala i tam podawano mi Dopegyt i zadecydowano o indukcji porodu w 38 tygodniu. Poród zakończył się nagłym cc. Synek urodził się zdrowy i całkiem duży - 3885g. Ja miałam zalecone dalsze przyjmowanie Dopegytu 3 razy dziennie po 2 tabletki. Po 3 dobach zostaliśmy wypisani do domu. Po powrocie w nocy zaczęło mi rosnąć ciśnienie, czułam się fatalnie. Ciśnienie sięgało nawet 190/110, zaczęłam mieć mroczki przed oczami, traciłam kontakt z rzeczywistością. Gdy mąż dzwonił po pogotowie doznałam ataku rzucawki. Po dotarciu do szpitala nastąpił drugi atak, lekarze zahamowali to podając mi relanium. Trafiłam na OIOM z zapaleniem płuc i niewydolnością nerek i spędziłam w szpitalu 2 tygodnie. Lekarz z OIOMu powiedział wtedy, że kolejna ciąża będzie ciążą wysokiego ryzyka. Nic w ciąży tego nie zwiastowało i naprawdę nadal nie rozumiem dlaczego się to przytrafiło.

Teraz, po 7 miesiącach czuję się dobrze, nie mam żadnych pozostałości po tym co przeżyłam latem. Synek jest cudowny i patrząc na niego tak bardzo chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko. Ale strasznie się boję, że ten koszmar się powtórzy i że coś się stanie dziecku albo ja tego nie przeżyję.

Czy są może osoby, które pomimo HELLP zaszły w drugą ciążę i wszystko zakończyło się dobrze? Czy jest nadziej na zdrową ciążę jeśli będzie ona prowadzona w sposób odpowiedni do tej sytuacji?

👩 27 👦 30

13.11.2022 ⏸️
    14.11.2022 beta 90 mIU/ml 😍
    16.11.2022 beta 232 mIU/ml 🥰
    07.12.2022 8mm i bijące serduszko ❤
    13.01.2023 USG prenatalne + test PAPP-A ✊️ Wszystko w normie 😊
    10.03.2023 USG połówkowe - 382g zdrowego Wiktorka 💙
    preg.png
  • 🌸 Lusia 🌸 Nowa

Wysłany: 30 kwietnia, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też jestem po syndromie Hellp. U mnie pojawił się w 27 tygodniu ciąży. Dziecko ważyło 800g ale wszystko było z nim dobrze. Ja leżałam 3 dni ma intensywnej terapii ale ogólnie bylam 15 dni w szpitalu z powodu nadciśnienia. W szpitalu powiedzieli że ktoś nademna czuwał jedna pielęgniarka powiedziała że jak pracuje w tym szpitalu to pierwszy raz widziała takie złe wyniki , ale i tak powiedzieli że do kolejnej ciazy odczekac conajmniej 2 lata. Ginekolog też mi nie odradzał ani mnie nie wystraszył powiedział że przy drugiej ciazy napewno będę bardziej kontrolowana. Strach jest jednak gdzieś tam z tyłu głowy, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Teraz zaczynamy starania zobaczymy czy się wgl uda 🙂 Jest tu jakaś mama po Hellpie ktora zdecydowała się na drugą ciążę?

• 🌸 Lusia 🌸 Nowa

Wysłany: 30 kwietnia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że ja miałam w 18 tygodniu ciazy rozpoczęcie porodu zakładali mi szef okrężny. Niedługo po tym mialam cukrzycę ciążowa. Jak dostalam hellpa mialam bol w klatce piersiowej szczególnie w nocy przez 7 dni. Ponieważ zgłaszałam się do ginekologa i lekarzy rodzinnych nikt mi nie pomógł nie powiedział co to moze byc mało tego nikt mi nawet ciśnienia nie zmierzył. Pod koniec w nocy dostalam strasznego bólu głowy i ogólnie jak to się zaczęło to strasznie spuchłam. Po 7 dniach zdecydowałam że jak lekarze ginekolodzy nie pomagają to jade do szpitala. Po około 30 min od przyjęcia mialam cesarkę pod pełna narkozą ratującą życie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ