Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności › Badanie drożności jajowodów a bakterie

Badanie drożności jajowodów a bakterie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2018, 11:15

/  Zgłoś
    Umówiam się na badanie drożności jajowodów, przy rejestracji dowiedziałam się, że powinnam mieć aktualne (ok 3 miesiące) badanie bakteriologiczne (tlenowe, beztlenowe, chlamydia itd). Ja mam takie badanie sprzed 3,5 miesiąca, ale we wrześniu po basenie miałam lekkie zapalenie pęcherza (przeszło po kilku furaginach i witaminie C) i teraz zastanawiam się, czy po tej przygodzie jakaś bakteria we mnie nie została. Objawów nie mam, wszystko z moim pęcherzem już jest ok od dawna.
    Moje pytanie jest takie: Czy i jakie mogą być powikłania, jeśliby jakaś bakteria była, a ja bym miała mimo to badanie drożności przeprowadzone?

As82, judysia86 lubią tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:27

/  Zgłoś
    Radziłabym wykonać ponownie bakteriologię. Na basenie można zarazić się różnymi, czasem bardzo niebzpiecznymi patogenami. Jeżeli w pochwie są bakterie, niestety czasami po badaniu drożności jajowodów może dojść do zapalenia otrzewnej, a to już bardzo poważna choroba. Lepiej nie ryzykować

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ