Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Badanie drożności jajowodów a bakterie

Badanie drożności jajowodów a bakterie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2018, 11:15

/  Zgłoś
    Umówiam się na badanie drożności jajowodów, przy rejestracji dowiedziałam się, że powinnam mieć aktualne (ok 3 miesiące) badanie bakteriologiczne (tlenowe, beztlenowe, chlamydia itd). Ja mam takie badanie sprzed 3,5 miesiąca, ale we wrześniu po basenie miałam lekkie zapalenie pęcherza (przeszło po kilku furaginach i witaminie C) i teraz zastanawiam się, czy po tej przygodzie jakaś bakteria we mnie nie została. Objawów nie mam, wszystko z moim pęcherzem już jest ok od dawna.
    Moje pytanie jest takie: Czy i jakie mogą być powikłania, jeśliby jakaś bakteria była, a ja bym miała mimo to badanie drożności przeprowadzone?

As82, judysia86 lubią tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:27

/  Zgłoś
    Radziłabym wykonać ponownie bakteriologię. Na basenie można zarazić się różnymi, czasem bardzo niebzpiecznymi patogenami. Jeżeli w pochwie są bakterie, niestety czasami po badaniu drożności jajowodów może dojść do zapalenia otrzewnej, a to już bardzo poważna choroba. Lepiej nie ryzykować

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ