X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Badanie drożności jajowodów a bakterie

Badanie drożności jajowodów a bakterie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2018, 11:15

/  Zgłoś
    Umówiam się na badanie drożności jajowodów, przy rejestracji dowiedziałam się, że powinnam mieć aktualne (ok 3 miesiące) badanie bakteriologiczne (tlenowe, beztlenowe, chlamydia itd). Ja mam takie badanie sprzed 3,5 miesiąca, ale we wrześniu po basenie miałam lekkie zapalenie pęcherza (przeszło po kilku furaginach i witaminie C) i teraz zastanawiam się, czy po tej przygodzie jakaś bakteria we mnie nie została. Objawów nie mam, wszystko z moim pęcherzem już jest ok od dawna.
    Moje pytanie jest takie: Czy i jakie mogą być powikłania, jeśliby jakaś bakteria była, a ja bym miała mimo to badanie drożności przeprowadzone?

As82, judysia86 lubią tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:27

/  Zgłoś
    Radziłabym wykonać ponownie bakteriologię. Na basenie można zarazić się różnymi, czasem bardzo niebzpiecznymi patogenami. Jeżeli w pochwie są bakterie, niestety czasami po badaniu drożności jajowodów może dojść do zapalenia otrzewnej, a to już bardzo poważna choroba. Lepiej nie ryzykować

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ