X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Bardzo długie i nieregularne cykle

Bardzo długie i nieregularne cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 21:22

/  Zgłoś
    Witam,
    od zawsze mam długie i nieregularne cykle (40-60dni, a nawet dłuższe). Mam 23 lata. Zrobiłam badania hormonów w 4 dniu cyklu - FSH, LH, prolaktyna, testosteron, TSH, FT4 - wszystko w normie.

Moja ginekolog zaleciła mi luteinę od 16 dnia cyklu przez 10 dni 2x dziennie. Czemu ma służyć takie leczenie i czy ma ono sens?

Czy w moim przypadku zasadne będzie wykonanie oznaczenia PRL po obciążeniu MTC?
    (mój wynik PRL 20ng/ml)

Poproszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję za odpowiedź.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 09:10

justa1234, Landryneczka, asik09, koala, Martoszka, mustisia, Anatolka, izaboo, Malwinaa, daktylek, natalia2015, nataliano, gorgeous, krowa66, Bikini31, AlaMat, vayn, Katerina lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 14 maja 2015, 08:46

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, opisane przez Panią leczenie prawdopodobnie ma na celu regulację cyklu, może jednak jednocześnie działać antykoncepcyjnie. Jeśli planuje Pani starania o ciążę, sugerowałbym weryfikację diagnostyki i terapii pod kątem tych zamiarów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ