X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Bardzo długie i nieregularne cykle

Bardzo długie i nieregularne cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 21:22

/  Zgłoś
    Witam,
    od zawsze mam długie i nieregularne cykle (40-60dni, a nawet dłuższe). Mam 23 lata. Zrobiłam badania hormonów w 4 dniu cyklu - FSH, LH, prolaktyna, testosteron, TSH, FT4 - wszystko w normie.

Moja ginekolog zaleciła mi luteinę od 16 dnia cyklu przez 10 dni 2x dziennie. Czemu ma służyć takie leczenie i czy ma ono sens?

Czy w moim przypadku zasadne będzie wykonanie oznaczenia PRL po obciążeniu MTC?
    (mój wynik PRL 20ng/ml)

Poproszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję za odpowiedź.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 09:10

justa1234, Landryneczka, asik09, koala, Martoszka, mustisia, Anatolka, izaboo, Malwinaa, daktylek, natalia2015, nataliano, gorgeous, krowa66, Bikini31, AlaMat, vayn, Katerina lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 14 maja 2015, 08:46

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, opisane przez Panią leczenie prawdopodobnie ma na celu regulację cyklu, może jednak jednocześnie działać antykoncepcyjnie. Jeśli planuje Pani starania o ciążę, sugerowałbym weryfikację diagnostyki i terapii pod kątem tych zamiarów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ