Bardzo słabe wyniki nasienia
-
Witam, staramy się o dziecko od maja 2013 roku,w marcu 2014 poszłam do lekarza moje wyniki są prawidłowe natomiast mąż ma bardzo złe wyniki nasienia. Badania nasienia były robione 3 w czerwcu, sierpniu i listopadzie.
Liczba dni od ostatniej ejakulacji 3 ; 3; 2
Miejsce oddania Lab. Lab. Lab.
Upłynnienie 15 min 15 20
Objętość 6 ml 6,2 3,8
PH - 8,1 8,3
Barwa - przejrzysta przezroczysta
Lepkość - + zwiększona
Aglutynacja - brak nie znaleziono
Koncen. plem. mln/ml 1,3 1,8 1,3
Całk. liczba plem. mln/ejakulat
7,8 11,2 4,9
Ruch postępowy 25% 2,0 mln/ejakulat
22% 2,5mln/ejakulat
43% 2,1 mln/ejakulat
Ruch całkowity
41% 3,2 mln/ejakulat
41 % 4,6 mln/ejakulat
56 % 2,8 mln/ejakulat
Brak ruchu 59 % 59 % 44 %
Żywotność - - 83 %
4,1 mln/ej.
Plemniki o prawidłowej budowie
- - 4 %
0,2 mln/ej.
Koncentracja komórek okrągłych
- - 0,17 mln/ej.
Koncentracja leukocytów peroksydazo-dodatnich
- - 0 mln/ejakulat
Dodatkowo mąż miał robione badania hormonów FSH 10,4, LH 4,95 i testosteron 26,3. I od listopada 2014 bierze tomoxifen 0,5 tabl. na noc i udestor 2x 1 tabl.
Do tego od wrzesnia dostaje androvit plus, koenzymq10, l-karnityne, kwas foliowy. Oboje mamy 32 lata, palimy, odżywiamy się w miarę zdrowo. Ja w wieku 23 lat poroniłam ciążę w 8 tygodniu(z innym partnerem), do tego od dzieciństwa wrzodziejące zapalenie jelita grubego - obecnie od długiego czasu w okresie remisji, podejrzenie tocznia - wykluczone. Proszę mi powiedzieć czy są jakieś szanse na naturalną ciążę i w ogóle ciążę? Jakie badania jeszcze można wykonać u męża żeby znaleźć przyczynę tak słabych wyników?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
MagdalenaAnia_84, kasiakasia11, aipoite, Ania1986, Nadira, la, BATTINKA, Panda, mycha28, aisza, dodinka, botanik86, magdaP82, paaulla84, FasUla, Manga, kita, Isia93, Blondik, Eavonne, zoe31 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, niestety prawdopodobieństwo ciąży przy naturalnych staraniach w opisanej przez Panią sytuacji jest niskie – głównie ze względu na wyniki badania nasienia i podwyższony poziom FSH. Pacjentkom w takich przypadkach zaleca się przeprowadzenie procedury in vitro z zastosowaniem mikromanipulacji (ICSI). Jeśli starali się Państwo już wcześniej pod opieką lekarza i spełniają wymogi Ministerstwa Zdrowia, można rozważyć udział w rządowym programie, w ramach którego zabiegi są nieodpłatne.