X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Bardzo słabe wyniki nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magdalena83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 10:15

/  Zgłoś
    Witam, staramy się o dziecko od maja 2013 roku,w marcu 2014 poszłam do lekarza moje wyniki są prawidłowe natomiast mąż ma bardzo złe wyniki nasienia. Badania nasienia były robione 3 w czerwcu, sierpniu i listopadzie.
    Liczba dni od ostatniej ejakulacji 3 ; 3; 2
    Miejsce oddania Lab. Lab. Lab.
    Upłynnienie 15 min 15 20
    Objętość 6 ml 6,2 3,8
    PH - 8,1 8,3
    Barwa - przejrzysta przezroczysta
    Lepkość - + zwiększona
    Aglutynacja - brak nie znaleziono
    Koncen. plem. mln/ml 1,3 1,8 1,3
    Całk. liczba plem. mln/ejakulat
    7,8 11,2 4,9
    Ruch postępowy 25% 2,0 mln/ejakulat
    22% 2,5mln/ejakulat
    43% 2,1 mln/ejakulat
    Ruch całkowity
    41% 3,2 mln/ejakulat
    41 % 4,6 mln/ejakulat
    56 % 2,8 mln/ejakulat
    Brak ruchu 59 % 59 % 44 %
    Żywotność - - 83 %
    4,1 mln/ej.
    Plemniki o prawidłowej budowie
    - - 4 %
    0,2 mln/ej.
    Koncentracja komórek okrągłych
    - - 0,17 mln/ej.
    Koncentracja leukocytów peroksydazo-dodatnich
    - - 0 mln/ejakulat
    Dodatkowo mąż miał robione badania hormonów FSH 10,4, LH 4,95 i testosteron 26,3. I od listopada 2014 bierze tomoxifen 0,5 tabl. na noc i udestor 2x 1 tabl.
    Do tego od wrzesnia dostaje androvit plus, koenzymq10, l-karnityne, kwas foliowy. Oboje mamy 32 lata, palimy, odżywiamy się w miarę zdrowo. Ja w wieku 23 lat poroniłam ciążę w 8 tygodniu(z innym partnerem), do tego od dzieciństwa wrzodziejące zapalenie jelita grubego - obecnie od długiego czasu w okresie remisji, podejrzenie tocznia - wykluczone. Proszę mi powiedzieć czy są jakieś szanse na naturalną ciążę i w ogóle ciążę? Jakie badania jeszcze można wykonać u męża żeby znaleźć przyczynę tak słabych wyników?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Magdalena

Ania_84, kasiakasia11, aipoite, Ania1986, Nadira, la, BATTINKA, Panda, mycha28, aisza, dodinka, botanik86, magdaP82, paaulla84, FasUla, Manga, kita, Isia93, Blondik, Eavonne, zoe31 lubią tę wiadomość

starania od maja 2013 ....z pomocą lekarzy od marca 2014
    słabe nasienie :(
    18.05.2015 - jeden z piękniejszych dni w życiu :) !! Wiktorek czekamy na Ciebie !! :))))
    f2wlanli8lywwtn4.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:57

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, niestety prawdopodobieństwo ciąży przy naturalnych staraniach w opisanej przez Panią sytuacji jest niskie – głównie ze względu na wyniki badania nasienia i podwyższony poziom FSH. Pacjentkom w takich przypadkach zaleca się przeprowadzenie procedury in vitro z zastosowaniem mikromanipulacji (ICSI). Jeśli starali się Państwo już wcześniej pod opieką lekarza i spełniają wymogi Ministerstwa Zdrowia, można rozważyć udział w rządowym programie, w ramach którego zabiegi są nieodpłatne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ