brak owulacji przy clostilbegyt
-
Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco: W tym miesiącu po raz pierwszy brałam clostilbegyt w celu wywołania owulacji, gdyż naturalnie owulacje u mnie nie występowały lub były bardzo późno np ok. 60-tego dnia cyklu. Dawka clostilbegyt to 1 tabl od 3-7 dnia cyklu. W 10 dniu cyklu monitoring wykazał dwa pęcherzyki po 7 mm - jeden na prawym jajniku drugi na lewym. Po 3 dniach na monitoringu pęcherzyki nadal były w tej samej wielkości. Dodatkowo zrobiłam badania: prolaktyna, tsh, morfologia, glukoza - wszystkie są w normie. Proszę o informację co mogło być przyczyną zahamowania wzrostu pęcherzyków, czy jest to kwestia zbyt małej dawki leku stymulującego, czy może warto zbadać coś jeszcze. Pozdrawiam
Anatolka, Amus87, hellishangel, Ag..., margaret94, Anna255, marina10, Saramago, Anulka55, kasiakasia11, Asia08, Zielono mi:-))))), mako, Cigaretta, zonaboba, agniesja, karol, rebe, Tynka88, wisienka, mama2929, justa183, oleska1983, julia0903 lubią tę wiadomość
05.2013 [*]
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertBrakuje mi informacji na temat Pani wieku i poziomu rezerwy jajnikowej. Na podstawie Pani opisu mogę podejrzewać występowanie zespołu policystycznych jajników (PCOS). W takim przypadku można wytłumaczyć brak odpowiedzi na zastosowanie leku Clostilbegyt. Reakcja ta zazwyczaj w bardzo niewielkim stopniu zależy od stosowanej dawki, a raczej od czasu trwania terapii. W Pani przypadku zalecałbym wykonanie pełnej diagnostyki w kierunku niepłodności (obejmującej Panią i Pani partnera) i być może zmianę metody farmakologicznej stymulacji. Należy jednak pamiętać, że również dalsze stosowanie Clostilbegytu może przynieść pożądane efekty (niezależnie od dawki, a od długości stosowania leku).