Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

brak owulacji przy clostilbegyt

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Caroline Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:26

/  Zgłoś
    Dzień dobry,

Moja sytuacja wygląda następująco: W tym miesiącu po raz pierwszy brałam clostilbegyt w celu wywołania owulacji, gdyż naturalnie owulacje u mnie nie występowały lub były bardzo późno np ok. 60-tego dnia cyklu. Dawka clostilbegyt to 1 tabl od 3-7 dnia cyklu. W 10 dniu cyklu monitoring wykazał dwa pęcherzyki po 7 mm - jeden na prawym jajniku drugi na lewym. Po 3 dniach na monitoringu pęcherzyki nadal były w tej samej wielkości. Dodatkowo zrobiłam badania: prolaktyna, tsh, morfologia, glukoza - wszystkie są w normie. Proszę o informację co mogło być przyczyną zahamowania wzrostu pęcherzyków, czy jest to kwestia zbyt małej dawki leku stymulującego, czy może warto zbadać coś jeszcze. Pozdrawiam

Anatolka, Amus87, hellishangel, Ag..., margaret94, Anna255, marina10, Saramago, Anulka55, kasiakasia11, Asia08, Zielono mi:-))))), mako, Cigaretta, zonaboba, agniesja, karol, rebe, Tynka88, wisienka, mama2929, justa183, oleska1983, julia0903 lubią tę wiadomość

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:38

/  Zgłoś
    Brakuje mi informacji na temat Pani wieku i poziomu rezerwy jajnikowej. Na podstawie Pani opisu mogę podejrzewać występowanie zespołu policystycznych jajników (PCOS). W takim przypadku można wytłumaczyć brak odpowiedzi na zastosowanie leku Clostilbegyt. Reakcja ta zazwyczaj w bardzo niewielkim stopniu zależy od stosowanej dawki, a raczej od czasu trwania terapii. W Pani przypadku zalecałbym wykonanie pełnej diagnostyki w kierunku niepłodności (obejmującej Panią i Pani partnera) i być może zmianę metody farmakologicznej stymulacji. Należy jednak pamiętać, że również dalsze stosowanie Clostilbegytu może przynieść pożądane efekty (niezależnie od dawki, a od długości stosowania leku).

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ