WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

brak owulacji przy clostilbegyt

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Caroline Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:26

/  Zgłoś
    Dzień dobry,

Moja sytuacja wygląda następująco: W tym miesiącu po raz pierwszy brałam clostilbegyt w celu wywołania owulacji, gdyż naturalnie owulacje u mnie nie występowały lub były bardzo późno np ok. 60-tego dnia cyklu. Dawka clostilbegyt to 1 tabl od 3-7 dnia cyklu. W 10 dniu cyklu monitoring wykazał dwa pęcherzyki po 7 mm - jeden na prawym jajniku drugi na lewym. Po 3 dniach na monitoringu pęcherzyki nadal były w tej samej wielkości. Dodatkowo zrobiłam badania: prolaktyna, tsh, morfologia, glukoza - wszystkie są w normie. Proszę o informację co mogło być przyczyną zahamowania wzrostu pęcherzyków, czy jest to kwestia zbyt małej dawki leku stymulującego, czy może warto zbadać coś jeszcze. Pozdrawiam

Anatolka, Amus87, hellishangel, Ag..., margaret94, Anna255, marina10, Saramago, Anulka55, kasiakasia11, Asia08, Zielono mi:-))))), mako, Cigaretta, zonaboba, agniesja, karol, rebe, Tynka88, wisienka, mama2929, justa183, oleska1983, julia0903 lubią tę wiadomość

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:38

/  Zgłoś
    Brakuje mi informacji na temat Pani wieku i poziomu rezerwy jajnikowej. Na podstawie Pani opisu mogę podejrzewać występowanie zespołu policystycznych jajników (PCOS). W takim przypadku można wytłumaczyć brak odpowiedzi na zastosowanie leku Clostilbegyt. Reakcja ta zazwyczaj w bardzo niewielkim stopniu zależy od stosowanej dawki, a raczej od czasu trwania terapii. W Pani przypadku zalecałbym wykonanie pełnej diagnostyki w kierunku niepłodności (obejmującej Panią i Pani partnera) i być może zmianę metody farmakologicznej stymulacji. Należy jednak pamiętać, że również dalsze stosowanie Clostilbegytu może przynieść pożądane efekty (niezależnie od dawki, a od długości stosowania leku).

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ