Choroby autoimmunologiczne a starania
-
Witam. Cierpie od ponad dwoch lat na RZS. JEstem pod stalo opieka reumatologa i od ponad roku staram sie o ciaze i w zwiazku z tym przyjmuje tylko leki, ktore sa dopuszczone do stosowania w ciazy (encorton 7,5 mg, imuran 125 mg) W tej chwili jestem w dobrym stanie, moj RZS nie jest w calkowitej remisji, ale nie jest tez zbyt aktywny, morfologie mam dobra. Mam juz jedno dziecko (po porodzie zachorowalam na RZS) i badania dotyczace plodnosci moje i meza sa prawidlowe (hormony, hsg i badanie nasiania, wszystko w normie). Czy to RZS jako choroba autoimmunologiczna uniemozliwia mi zajscie w ciaze? Czy leki typu encorton i imuran maja wplyw na plodnosc i owulacje? Dziekuje.
vanessa, fresa, bąbel, Holly go, Charlotte, dddodiii, justa1234, Magnosia, Maciejka, hajka, Beti25, Anatolka, Yousee, Cwalinka, dodinka, botanik86, aneczka85m, taśta, Kropek, Paragonik_93, paaulla84, Eva82, STARA GUSTAWA lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertUprzejmie proszę o informację nt. Pani wieku i poziomu rezerwy jajnikowej. RZS, jak również stosowane przez Panią leki nie powinny obniżać Pani płodności. Problemy z zajściem w ciążę mogą być związane z postępem czasu i obniżającą się wraz z wiekiem rezerwą jajnikową. Warto byłoby przeanalizować także zdrowie Pani partnera/męża. Zalecałbym wykonanie dodatkowych badań z zakresu diagnostyki niepłodności i konsultację.