X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Czy torbiel utrudnia zajście w ciążę?

Czy torbiel utrudnia zajście w ciążę?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2014, 13:06

/  Zgłoś
    Dzień dobry, Panie Profesorze,

mam niewielką torbiel endometriotyczną na prawym jajniku. Od dawna, może od dwóch lat już o niej słyszałam podczas badań USG. 3 lekarzy powiedziało, że to żaden problem, wszytko jest w porządku, ale niedawno czwarty ginekolog oznajmił, że to może utrudnić mi zajście w ciążę. Już nie wiem co myśleć... jakiej diagnozie ufać? Czy taka torbiel może utrudniać zajście w ciążę? W jakim stopniu? Czy powinnam się jej pozbyć, a potem wznowić starania o dziecko? Na razie dziewiąty miesiąc staram się bezskutecznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2014, 13:11

gaaaabi, fablous, Anatolka, Natka-77, Natka098, ale.ale, Amus87, paaulla84, LuckyMe, kapturnica, Kala 1980, kis, Aga90, Ania_84, izaboo, Agi83, Beata.D, MIKOLAY, Griszanka, Eva82, scarllet, gosia86, Moniaa, mik82, ewelinka2210, Justine, hajka, Magnosia, Anna255, sonia86, bosa, my dream, czekolada, alicja123 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:37

/  Zgłoś
    Usunięcie torbieli endometrialnej nie poprawia szans na zajście w ciąże, a może ją w niektórych przypadkach obniżyć ze względu na możliwą utratę tkanki jajnika i tym samym obniżenie rezerwy jajnikowej. Endometrioza jako choroba (a nie jej efekt w postaci torbieli) może istotnie ograniczać płodność. Wpływa na jakość komórek jajowych, jakość zarodków i ich zdolność do implantacji, a także zwiększa ryzyko poronień. Powinna Pani skonsultować się ze specjalistą w zakresie leczenia niepłodności i pod jego opieką zdecydować się na odpowiednią terapię. Wzrost zmian endometrialnych może stopniowo jeszcze bardziej obniżyć Pani płodność.

Inseminacja w Pani przypadku nie jest wskazana, ponieważ nie zwiększy szansy na uzyskanie ciąży. Jedynym leczeniem o udowodnionej skuteczności w przypadku endometriozy jest zapłodnienie pozaustrojowe. W przypadku dłuższych starań i leczenia może się Pani starać o kwalifikację do rządowego programu, w ramach którego procedura jest bezpłatna.

Anatolka, alicja123 lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ