Duphaston a ciąża
-
Dzień dobry,
Chciałam zapytać w jaki sposób powinno się stosować ten lek?
Został mi on przepisany na wywołanie miesiączki - okresu nie miałam prawie 3 miesiące, lek ten zadziałał i po ok. 10 dniach od ostatniej tabletki miesiączka przyszła.
Potem zalecono mi brać dalej ten lek w celu pogrubienia ściany macicy i wyregulowania miesiączek (cykle były ok. 36-40 dniowe) od 16 do 26 dnia cyklu-czy takie stosowanie w tych dniach powinno być dla każdego cyklu czy dla moich cykli powinno być inaczej? (Pani ginekolog nie zapytała jak długi mam cykl, tylko powiedziała, że w tych dniach najlepiej brać).
Drugie pytanie - chciałabym zapytać jeśli zajdę w ciąże to czy nagłe odstawienie w tym 27 dniu spowoduje utratę ciąży? (na wczesnym etapie nie będę jeszcze widziała, że jestem w ciąży) Lub czy przyjmować dalej?
Miałam badanie progesteronu w 21 dniu cyklu wynosił on 0,86 ng/ml.
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi.zoe31, fi0lka, Honey, Caroline, Maciejka, izaboo, moremi, Robaczek89, Sylwia87, Miastomaniaczka, Szafirkowa, An, aisza, Holly go, Asiek2109, paprota, rybka33, Lili87, sylwia1977, Milagros, Linka05, Beata.D, islanegra lubią tę wiadomość
izka -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, stosowanie leku Duphaston między 16 a 26 dniu cyklu w Pani przypadku mogło odnieść odwrotny do zamierzonego skutek i stanowić być może nie pewną, ale dość skuteczną formę antykoncepcji, blokując owulację. Nagłe odstawienie preparatu w trakcie ciąży może być ryzykowne dla jej przebiegu. Z drugiej strony, jeśli będzie Pani lek stosować bez potwierdzenia ciąży, istnieje ryzyko rozregulowania cyklu. Wynik badania progesteronu może sugerować brak owulacji. Proponowałbym konsultację i weryfikację dotychczasowego postępowania.
Anna255, APS lubią tę wiadomość