Endometrioza
-
Mam stwierdzoną endometriozę II (zrosty, ogniska -zostały usunięte). Macica częściowo nieruchoma. Nie stwierdzono jakichkolwiek zmian ja jajnikach czy jajowodach. Mimo to już 9 miesięcy po zabiegu (nie było leków po zabiegu) nadal nie udało mi się zajść w ciążę (miałam jedną iui). Czy przyczyny powinny być szukane również gdzieś indziej? U męża jest wszystko OK. u mnie jest jajeczkowanie i endometrium odpowiedniej grubości, hormony w porządku, wszystkie choroby weneryczne wykluczone. Obserwację cyklu miałam w zasadzie wyłącznie na podstawie pomiarów temperatury (po tym też zostało stwierdzone, że żeńskie hormony pracują odpowiednio i jest owulacja). Mam mieć kolejne IUI, następnie in-vitro (którego wolę uniknąć).
Pozdrawiam.ab, magic1, scarllet, Kwiatuszekk, sasetka2552, hajka lubią tę wiadomość
izunia880 -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertTak, należy szerzej spojrzeć na problem. Proszę pamiętać, że inseminacja, jako metoda leczenia, powinna być stosowana wyłącznie w przypadku wskazań (wrogość śluzu, brak upłynnienia nasienia). Proponowałabym kompleksową ocenę cyklu oraz występowania owulacji przeprowadzić u lekarza, na podstawie badań ultrasonograficznych. Pomiary temperatury mogą wskazywać na pik LH, ale niekoniecznie na jajeczkowanie. Endometrioza, którą u Pani zdiagnozowano, może mieć wpływ na jakość komórek i ich zdolność do zapłodnienia, więc nawet w przypadku występowania owulacji, trudno jest ocenić realne szanse na naturalną koncepcję. Powinna Pani zgłosić się do kliniki zajmującej się leczeniem niepłodności, poddać wraz z partnerem badaniom i na tej podstawie podjąć odpowiednie kroki terapeutyczne.