Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • izunia880 Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2014, 08:43

/  Zgłoś
    Mam stwierdzoną endometriozę II (zrosty, ogniska -zostały usunięte). Macica częściowo nieruchoma. Nie stwierdzono jakichkolwiek zmian ja jajnikach czy jajowodach. Mimo to już 9 miesięcy po zabiegu (nie było leków po zabiegu) nadal nie udało mi się zajść w ciążę (miałam jedną iui). Czy przyczyny powinny być szukane również gdzieś indziej? U męża jest wszystko OK. u mnie jest jajeczkowanie i endometrium odpowiedniej grubości, hormony w porządku, wszystkie choroby weneryczne wykluczone. Obserwację cyklu miałam w zasadzie wyłącznie na podstawie pomiarów temperatury (po tym też zostało stwierdzone, że żeńskie hormony pracują odpowiednio i jest owulacja). Mam mieć kolejne IUI, następnie in-vitro (którego wolę uniknąć).
    Pozdrawiam.

ab, magic1, scarllet, Kwiatuszekk, sasetka2552, hajka lubią tę wiadomość

izunia880
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:12

/  Zgłoś
    Tak, należy szerzej spojrzeć na problem. Proszę pamiętać, że inseminacja, jako metoda leczenia, powinna być stosowana wyłącznie w przypadku wskazań (wrogość śluzu, brak upłynnienia nasienia). Proponowałabym kompleksową ocenę cyklu oraz występowania owulacji przeprowadzić u lekarza, na podstawie badań ultrasonograficznych. Pomiary temperatury mogą wskazywać na pik LH, ale niekoniecznie na jajeczkowanie. Endometrioza, którą u Pani zdiagnozowano, może mieć wpływ na jakość komórek i ich zdolność do zapłodnienia, więc nawet w przypadku występowania owulacji, trudno jest ocenić realne szanse na naturalną koncepcję. Powinna Pani zgłosić się do kliniki zajmującej się leczeniem niepłodności, poddać wraz z partnerem badaniom i na tej podstawie podjąć odpowiednie kroki terapeutyczne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ