X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • izunia880 Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2014, 08:43

/  Zgłoś
    Mam stwierdzoną endometriozę II (zrosty, ogniska -zostały usunięte). Macica częściowo nieruchoma. Nie stwierdzono jakichkolwiek zmian ja jajnikach czy jajowodach. Mimo to już 9 miesięcy po zabiegu (nie było leków po zabiegu) nadal nie udało mi się zajść w ciążę (miałam jedną iui). Czy przyczyny powinny być szukane również gdzieś indziej? U męża jest wszystko OK. u mnie jest jajeczkowanie i endometrium odpowiedniej grubości, hormony w porządku, wszystkie choroby weneryczne wykluczone. Obserwację cyklu miałam w zasadzie wyłącznie na podstawie pomiarów temperatury (po tym też zostało stwierdzone, że żeńskie hormony pracują odpowiednio i jest owulacja). Mam mieć kolejne IUI, następnie in-vitro (którego wolę uniknąć).
    Pozdrawiam.

ab, magic1, scarllet, Kwiatuszekk, sasetka2552, hajka lubią tę wiadomość

izunia880
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:12

/  Zgłoś
    Tak, należy szerzej spojrzeć na problem. Proszę pamiętać, że inseminacja, jako metoda leczenia, powinna być stosowana wyłącznie w przypadku wskazań (wrogość śluzu, brak upłynnienia nasienia). Proponowałabym kompleksową ocenę cyklu oraz występowania owulacji przeprowadzić u lekarza, na podstawie badań ultrasonograficznych. Pomiary temperatury mogą wskazywać na pik LH, ale niekoniecznie na jajeczkowanie. Endometrioza, którą u Pani zdiagnozowano, może mieć wpływ na jakość komórek i ich zdolność do zapłodnienia, więc nawet w przypadku występowania owulacji, trudno jest ocenić realne szanse na naturalną koncepcję. Powinna Pani zgłosić się do kliniki zajmującej się leczeniem niepłodności, poddać wraz z partnerem badaniom i na tej podstawie podjąć odpowiednie kroki terapeutyczne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ