Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Jak leczyc poronienia nawracajace, zespol antyfosfolipidowy

Jak leczyc poronienia nawracajace, zespol antyfosfolipidowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kiniusia00 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:07

/  Zgłoś
    Witam, mam 26 lat. Jestem mama 8 latki- porod i ciaza bez zadnych komplikacjii. Poronilam 6 razy, raz przed corka i 5 razy starajac sie o rodzenstwo dla niej. Przez jakis rok po urodzeniu corki zabezpieczalam sie biorac zastrzyki Depo-ProVera, niestety po odstawieniu nie moglam dlugo wrocic do plodnosci, dodam ze maz ma wyniki wporzadku, dopiero po3 latach zaszlam w ciaze, ktora poronilam. Wszystkie moje ciaze konczyly sie przed 12 tyg, plod rozwijal sie wolniej niz powinnien a serduszko plodu po prostu przestawalo bic. Mialam robione duzo badan pod katem zespolu antyfosfolipidowego, wykryto przeciwciala przeciwplemnikowe, przeciwciala toczniaka i przeciwciala ANA 1:640, niestety innych wartosci nie mam, mieszkam w Irlandii a na wynikach bylo tylko napisane pozytywne. Ponadto ostatnia moja ciaza byla stymulowana menopurer i ovitrelle,dodam jeszcze ze po odebraniu wynikow lekarz zalecil mi zastrzyki z heparyny 3500, baby aspiryne i progesteron w zelu dopochwowy od pozytywnego testu.

Czy mozliwe jest ze dotychczasowi lekarze cos przeoczyli, moze powinnam zrobic jakies dodatkowe badania, i czy metoda leczenia jest wystarczajaca(slyszalam ze niektore kobiety biora tez sterydy)?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Kariotypy i histeroskopia byly robione nie znaleziono nieprawidlowosci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 15:09

klara_bella, Elfik, Zemraa, syłwii, Blondik, Natka88, dżona, benitka, anakonda, marti34, Rotenkopf, moniaak, Kamilka, Maciejka, Avensis, MagSz, Alessia, Judyta, KOLCZU20, Lucky, konwalianka lubią tę wiadomość

1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:16

/  Zgłoś
    Metoda leczenia zawsze powinna odnosić się do potwierdzonej przyczyny zaburzeń. Proponowałbym wykonanie dodatkowych badań, w tym hitsreoskopii oraz kariotypów (Pani i Pani partner), a także fragmentacji DNA plemnika (metodą TUNEL). Czasami utraty ciąży mogą być związane z czynnikami genetycznymi.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ