X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności lekarz przerwal mi stymulacje cykli., po otrzymaniu nasienia mojego meza. czy jest ono az tak zle?

lekarz przerwal mi stymulacje cykli., po otrzymaniu nasienia mojego meza. czy jest ono az tak zle?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rozyczka22 Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 15:32

/  Zgłoś
    Mam pco,.. ostatnie 2 cykle mialam stymulowane clomidem i utrogestanem, jednak bez wymarzonego skutku. . Moj lekarz po otrzymaniu powtorzonych badan nasienia mojego meza. Powiedzial ze nie moze nam pomoc, mnie odeslal do domu, bez niczego a mezowi kazal zglosic sie do specjalisty . Mowiac tylko ze wyniki sa zle, wogole mi ich nie tlumaczac. Doda ze chwilowo mieszkamy w belgii. stąd moja wielka prosba zeby pan doktor objasnij nam co oznaczaja te wyniki i czy naprawde jest tak zle ze przy stymulowanym cyklu mamy zerowe szanse?

Oto wyniki;
    SPERMA
    Barwa/widok normalna
    Objętość 5.5. mL. 1.5-5.0
    pH. 9. 7-8
    Lepkosc normalna
    Budowa. Stopien a:14% , stopien b:36% stopien c:16% stopien d;34%
    LICZBA PLEMNIKOW (telling van de spermatozoa)
    15.60. 10*6/ml. >20
    Aantal rondcellen 8.60... 10*6/ml
    WBC percentage. 0. %
    Morfologie (%normale) 3. %
    Stricte criteria volgens kruger
    -<5% idealna forma:nietypowa morfologia z zlym prognozowaniem
    -5-10% idealna forma: nietypowa morfologia z dobrym prognozowaniem
    ->10% idealna forma: normalna morfologia
    WItalnosc: 81% >50
    MAR-TEST IgG negatywny
    Podejrzewana imulogiczna nie plodnosc 10 -39%
    Wysokie prawdopodobienstwo nieplodnosci imulogicznej >=40%

Decyzja: oligo-teratozoospermie
    EJACULAAT. 82953 kU/L >20000
    W poprzednim badaniu wyniki wyszly podobne tylko w morfologi normalnej 7 % , 62 % witalnosci.
    Prosze o pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 15:51

justa1234, Natka_79, taśta, moremi, Elfik, Ania_84, Tulisia, freya lubią tę wiadomość

Joanna
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:11

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, opisane przez Panią parametry nasienia prawdopodobnie nie wykluczają naturalnego zajścia w ciąże. Sugerowałabym jednak poszerzenie diagnostyki (i u Pani, i u męża), a następnie rozpoczęcie leczenia w ośrodku, który specjalizuje się w takich przypadkach. Trudno zarekomendować mi postępowanie jedynie na podstawie jednego wyniku badania nasienia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ