Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności lekarz przerwal mi stymulacje cykli., po otrzymaniu nasienia mojego meza. czy jest ono az tak zle?

lekarz przerwal mi stymulacje cykli., po otrzymaniu nasienia mojego meza. czy jest ono az tak zle?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rozyczka22 Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 15:32

/  Zgłoś
    Mam pco,.. ostatnie 2 cykle mialam stymulowane clomidem i utrogestanem, jednak bez wymarzonego skutku. . Moj lekarz po otrzymaniu powtorzonych badan nasienia mojego meza. Powiedzial ze nie moze nam pomoc, mnie odeslal do domu, bez niczego a mezowi kazal zglosic sie do specjalisty . Mowiac tylko ze wyniki sa zle, wogole mi ich nie tlumaczac. Doda ze chwilowo mieszkamy w belgii. stąd moja wielka prosba zeby pan doktor objasnij nam co oznaczaja te wyniki i czy naprawde jest tak zle ze przy stymulowanym cyklu mamy zerowe szanse?

Oto wyniki;
    SPERMA
    Barwa/widok normalna
    Objętość 5.5. mL. 1.5-5.0
    pH. 9. 7-8
    Lepkosc normalna
    Budowa. Stopien a:14% , stopien b:36% stopien c:16% stopien d;34%
    LICZBA PLEMNIKOW (telling van de spermatozoa)
    15.60. 10*6/ml. >20
    Aantal rondcellen 8.60... 10*6/ml
    WBC percentage. 0. %
    Morfologie (%normale) 3. %
    Stricte criteria volgens kruger
    -<5% idealna forma:nietypowa morfologia z zlym prognozowaniem
    -5-10% idealna forma: nietypowa morfologia z dobrym prognozowaniem
    ->10% idealna forma: normalna morfologia
    WItalnosc: 81% >50
    MAR-TEST IgG negatywny
    Podejrzewana imulogiczna nie plodnosc 10 -39%
    Wysokie prawdopodobienstwo nieplodnosci imulogicznej >=40%

Decyzja: oligo-teratozoospermie
    EJACULAAT. 82953 kU/L >20000
    W poprzednim badaniu wyniki wyszly podobne tylko w morfologi normalnej 7 % , 62 % witalnosci.
    Prosze o pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 15:51

justa1234, Natka_79, taśta, moremi, Elfik, Ania_84, Tulisia, freya lubią tę wiadomość

Joanna
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:11

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, opisane przez Panią parametry nasienia prawdopodobnie nie wykluczają naturalnego zajścia w ciąże. Sugerowałabym jednak poszerzenie diagnostyki (i u Pani, i u męża), a następnie rozpoczęcie leczenia w ośrodku, który specjalizuje się w takich przypadkach. Trudno zarekomendować mi postępowanie jedynie na podstawie jednego wyniku badania nasienia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ