Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Macica dwurożna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mary90 Nowa

Wysłany: 30 czerwca 2018, 14:50

/  Zgłoś
    Witam,
    jestem posiadaczką macicy dwurożnej (wykryta podczas badania usg, potwierdzona w trakcie laparoskopii z histeroskopią). Jestem także po nieudanym HSG, ze względu na problem udrożnienia ujścia wewnętrznego szyjki macicy. Niestety podczas histeroskopii nie udało się go udrożnić, z dotychczasowej diagnostyki wynika- szyjka jest tak jakby zarośnięta przez przegrodę. (była także próba wprowadzenia sondy o grubości 5 mm, ale bez powodzenia). Miesiączkuję regularnie (są one bolesne, ale środki przeciwbólowe bez recepty są wstanie pomóc), od dwóch cykli jestem stymulowana (pół tabletki clostilbegyt, za każdym razem dwa pęcherzyki). Czy przy tak bardzo wąskim ujściu szyjki, mogę zajść w ciąże naturalnie? Czy bolesne miesiączki są spowodowane moją wadą ?

• dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 16 lipca 2018, 12:19

/  Zgłoś
    Bolesne miesiączki występują z różnych powodów. Niekoniecznie przyczyną musi być dwurożna macica. Kanał szyjki jest na tyle drożny, że może pani zajść w ciążę w sposób naturalny.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ