Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Niepokalanek - bezpieczny?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anula141 Nowa

Wysłany: 13 grudnia 2014, 20:56

/  Zgłoś
    Witam, od 2 cykli biorę niepokalanek mnisi (Cyclodynon), gdyż moje cykle były nieregularne, nie zawsze widziałam oznaki owulacji, a przed miesiączką mam stopniowe spadki temperatury i kilkudniowe plamienia. Ginekolog poleciła mi ten ziołowy lek i już widzę poprawę (m.in. poprawa jakości śluzu płodnego, ładniejsze temperatury) i doradziła, żeby w momencie pozytywnego testu ciążowego odstawić niepokalanka.

Inna ginekolog odradziła mi niepokalanka przy staraniu się o dziecko, bo twierdzi, że nie powinno się go brać we wczesnej ciąży, a przecież nie ocenię sama, czy doszło do zapłodnienia i zagnieżdżenia zanim zrobię test.Jej zdaniem preparaty ziołowe czasem niosą duże zagrożenie, nie są przebadane itp.

Wiem też, że niektóre kobiety biorą niepokalanka w związku z tym tylko do owulacji.

Które stanowisko jest słuszne?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Asienka1184, annabeau, klara_bella, angela2005, Eweli1984, Nikita, Amerie, Honey, Alessia, ewunia87, ewelinka2210, Asiak, zoi, Frelka, Robotka1, Hope2, Saramago lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:16

/  Zgłoś
    Brakuje jednoznacznych danych nt. wpływu leków roślinnych na płodność. Warto pamiętać, że tego typu preparaty mogą mieć niestabilny skład (np. wiele zależy od warunków, w których rosła roślina), a rezultaty ich przyjmowania mogą być nieporównywalne. Doradzałbym ostrożność przy takich terapiach.

moremi, Zelma lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ