X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Niepokalanek - bezpieczny?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anula141 Nowa

Wysłany: 13 grudnia 2014, 20:56

/  Zgłoś
    Witam, od 2 cykli biorę niepokalanek mnisi (Cyclodynon), gdyż moje cykle były nieregularne, nie zawsze widziałam oznaki owulacji, a przed miesiączką mam stopniowe spadki temperatury i kilkudniowe plamienia. Ginekolog poleciła mi ten ziołowy lek i już widzę poprawę (m.in. poprawa jakości śluzu płodnego, ładniejsze temperatury) i doradziła, żeby w momencie pozytywnego testu ciążowego odstawić niepokalanka.

Inna ginekolog odradziła mi niepokalanka przy staraniu się o dziecko, bo twierdzi, że nie powinno się go brać we wczesnej ciąży, a przecież nie ocenię sama, czy doszło do zapłodnienia i zagnieżdżenia zanim zrobię test.Jej zdaniem preparaty ziołowe czasem niosą duże zagrożenie, nie są przebadane itp.

Wiem też, że niektóre kobiety biorą niepokalanka w związku z tym tylko do owulacji.

Które stanowisko jest słuszne?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Asienka1184, annabeau, klara_bella, angela2005, Eweli1984, Nikita, Amerie, Honey, Alessia, ewunia87, ewelinka2210, Asiak, zoi, Frelka, Robotka1, Hope2, Saramago lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:16

/  Zgłoś
    Brakuje jednoznacznych danych nt. wpływu leków roślinnych na płodność. Warto pamiętać, że tego typu preparaty mogą mieć niestabilny skład (np. wiele zależy od warunków, w których rosła roślina), a rezultaty ich przyjmowania mogą być nieporównywalne. Doradzałbym ostrożność przy takich terapiach.

moremi, Zelma lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ