X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Pcos/ciąża pozamaciczna/wczesne poronienia

Pcos/ciąża pozamaciczna/wczesne poronienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:40

/  Zgłoś
    Witam serdecznie.
    Na początku przepraszam za mało sprecyzowany temat-ale na moja osobę składa się cały powyższy zestaw.
    Profesorze jestem osobą mloda-mam 28lat. Od 1.5roku staramy się o potomka.
    Ja po odstawieniu antykoncepcji (która pięknie wyciszala jajniki-dowiedzialam się ze mam policystyczne jajniki. Miesiączki co 28-35dni. W ciążę zaszłam w 1 cyklu staran-w ciążę biochemiczna (5tydz). Przebadalam troszke immunologie-nie wyszlo w badaniach nic niepokojacego. Później im dalej od antykoncepcji praca jajników zaczęła się rozjezdzac. Miałam kilka cykli monitorowanych i stymulowanych clost. -owulacje były. Zaszłam po 7miesiacach w kolejna ciaze-pozamaciczna (gdzie miesiąc wcześniej miałam robione badanie histeroskopie wraz z hsg-oba jajowody drozne). Ciąża w 7tyg skonczyla się krwotokiem i usunięciem jajowodu - ze strony mojego dominującego jajnika. W między czasie okazało się ze mam ureaplasme-ktorej przed droznoscia nie mialam - po szpitalu juz tak. Być może to był powód ciąży pozamacicznej, lub do zarażenia doszło w szpitalu. Bakterie wyleczyłam dopiero 3 m temu-wraz z mezem-dopiero po 3 kuracji antybiotykiem bakteria pozwoliła się pokonać. W miesiąc po wyleczeniu zaszłam w 2 ciążę biochemiczna. Po tej ciąży wykonałam z mężem badania genetyczne ze śliny w państwa klinice- u męża wszystko ok, mi wyszla hiperhomocysteinemia. Od 3 miesięcy jestem na suplementacji kw.foliowym 15mg neurovitem I Zestawem Witamin z grupy B.
    Od stycznia mamy zacząć stymulację przygotowująca do Ivf - moje pytanie jest nastepujace - czy Pana zdaniem jest większe powodzenie na ciążę przy tej metodzie zapłodnienia.
    Mąż ma zbadane nasienie - nie ma w jego wyniku nic niepokojacego. Ja robiłam wiele badań z zakresu immunologii. W stronę insulinooporonosci czy poszerzone w stronę tarczycy-lykam eutyrox 25 bo mam wyniki tsh w górnej granicy.
    Lekarz który nie pracuje w klinice Ivf-lecz zna mnie lata-polecił mi przy Ivf kuracje enocrtonem i clexane-uwazajac ze nie zaszkodzi a może pomóc.
    Mam to leczenie zasugerować lekarzowi w klinice ivf?
    Chce podejść do zapłodnienia ivf w najlepiej możliwy sposób. Wiem jeszcze jedno-glowa i stres jaki towarzyszy mi gdy juz zachodze w ciaze-rowniez nie pomaga. Nie stresuje mnie-jak wiele kobiet okres staran-panikuje gdy tylko sie udaje. Byc moze moja psychika robi mi najwieksza krzywde. Poproszę o pomoc i doradztwo.
    Pozdrawiam
    Anna

elucha, Tosia 1981, gosia_9020, Anoolka, Ania1986, Elfik, kapturnica, ninka, Nataszka2200, Madziara, Madziara, pabelka88, Natka098, Yousee, C, Andzia1984, tulipanna, njut, Alienek, Miu95, akuszerka89, taśta, calines, Malinkowe oczekiwanie, agnieszka1804, Saramago, EP!C, Nina86, Blondik, ale.ale, 31052014, Ania_84, Beata.D, Kamilka, moremi, PrezesGąska, czarownica_tea, aszka, Lenuś, Amus87, Robotka1, Aska87, zagubiona_82, _analiza, STRZELEC, Dorotucha, Sysiaaaaa, MartaJ, koala, siwka, MIKOLAY, kark, peppapig, ol, karen85 lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:09

/  Zgłoś
    Metoda zapłodnienia pozaustrojowego może zmniejszyć ryzyko ciąży pozamacicznej i w Pani przypadku może okazać się skuteczniejsza niż naturalne starania. Warto pamiętać, że średnie szanse na uzyskanie ciąży u młodych, zdrowych osób wynoszą ok. 23% na cykl.

W przypadku programów in vitro u osób płodnych, u których występuje podwyższone ryzyko chorób genetycznych, gdy stosuje się diagnostykę preimplantacyjną PGD skuteczność zabiegów może sięgać nawet 80%.

Procedury, które mogą zwiększyć szanse na powodzenie leczenia, powinien dobrać lekarz po konsultacji z Państwem. Coraz częściej, ze względu na efekty, w miejsce klasycznego IVF wykonywane jest zapłodnienie z wykorzystaniem technik mikromanipulacji (ICSI, IMSI).

Jeśli w związku z leczeniem odczuwa Pani silny stres i obawy, warto zwrócić się do bliskich osób i o nich porozmawiać. Pani emocje są zupełnie naturalne. Wielu moich pacjentów decyduje się na rozmowę z psychologiem specjalizującym się w pomocy niepłodnym parom. Dwa takie spotkania są bezpłatne w ramach programu in vitro, a dają możliwości skonsultowania się i wypracowania metod, którymi można redukować napięcie.

Zastosowanie enocrtonu i clexane można rozważyć, ale nie zawsze na pewno zastosować. Przyjmowanie encortonu u części pacjentek może zwiększać ryzyko hiperstymulacji, a stosowanie obu tych leków może się wiązać z wieloma skutkami ubocznymi.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ