X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

PCOS leczenie antykoncepcją

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Whisper Debiutantka

Wysłany: 13 lipca 2018, 12:36

/  Zgłoś
    Witam,
    ostatnio lekarz na wizycie chciał mi środki antykoncepcyjne na PCO przepisać (gdyż mam
    -Policystyczne jajniki w badaniu USG,
    -nieregularne miesiączki 30-40 dni w których występują małe plamienia w środku cyklu, dawniej zdarzało się żę nie miałam 90 dni okresu,
    -lekkie owłosienie w nietypowych miejscach) skoro na razie nie chce mieć dzieci tylko w przyszłości (może za dwa lata) i powiedział mi to po że jak nie będę tego leczyć antykoncepcją aby się w chłonęło, to będzie mi bardzo trudno zajść w ciąże, a to najwyższa pora bo mam 32 lata.
    Zlecił mi badania, ale ja na razie odmówiłam aby się zastanowić nad tym leczeniem (choć dla mnie to dziwne że aby się leczyć na bezpłodność, ginekolog zalecił antykoncepcje).
    Teraz czekam na badania cytologi, LH, FSH i testosteronu.
    Rok temu wiem, że miałam podwyższony testosteron i że stosunek LF do FSH był duży.

Czy faktycznie to jedyna metoda leczenia, jeśli nie chce brać środków antykoncepcji, gdyż boje się że będę mieć problemy zdrowotne z układam krążenia (moja koleżanka brała i zaczyała tyć i puchnąć jej nogi i bardzo boleć że nie mogła podnieść nogi z bólu - i dlatego zrezygnowała, a dodako w mojej rodzine jest tendencja do nadciśnienia, miażdżycy i żylaków) a dodatkow kiedyś leczyłam się na nadczyność tarczycy, ale już od 7 lat nie muszę barć leków bo się uregulowało.
    Czy dzięki antykoncepcji będę mogła w przyszłości zostać matką?

• dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 28 lipca 2018, 20:47

/  Zgłoś
    U pacjentek nie planujących w najbliższej przyszłości ciąży antykoncepcja jest zalecaną metodą leczenia
    PCOS. Może warto spróbować, jeżeli lekarz nie widzi przeciwwskazań. W przypadku, kiedy będzie Pani źle ją tolerowała, ginekolog na pewno znajdzie inna metodę leczenia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ