Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności pik LH bez pecherzykow? owulacja a brak płynu w zatoce Douglasa?

pik LH bez pecherzykow? owulacja a brak płynu w zatoce Douglasa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 14:00

/  Zgłoś
    [Jestem po stracie 13 tyg ciąży końcem czerwca,
    cykle po stracie miałam 31, 35 i 32 dni [dwa ostatnie na luteinie].
    a owulacje w nich kolejno: 24, 20, 18 dc]

W tym cyklu byłam na clo 3-7dc, na monitoringu w 8dc nie było prawie nic: cosik małego na prawym jajniku ale pani doktor nie sprecyzowała i kazała czekać na kolejne USG.

Od 16 dc (rana) pozytywne testy owulacyjne,
    17dc koło południa jadąc do p. doktor miałam wrażenie że pękł pęcherzyk; wcześniej bolał jajnik kilka dni i miałam wrażenie że wybuchnie od wczoraj i koło południa właśnie ostry ból jakby go rozerwało dosłownie i później ulga i zero więcej bólu gniecenia itd... [ból przerodził sie w menstruacyjne- jak i w kilka ostatnich cykli]

Na USG 2 godz później pani doktor powiedziała że co miało pęknąć widocznie pękło [na prawym na lewym nic] ale nie widać jeszcze płynu w zatoce (że tak się zdarza).

i moje pytania:
    Czy gdyby nie było pęcherzyków to wystąpił by pik LH?

Czy fakt jego wystąpienia [piku LH] wystarczy aby się domyślać że jakieś pęcherzyki urosły od tamtego tyg?

Czy faktycznie się zdarza że brak płynu jest? A mimo to owu?

Czy luteina może zablokować okes ? Np. z rana plamienie przy aplikacji luteiny, a po aplikacjii okres nie nadchodzi ?

Bellakawa, judysia86 lubią tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 31 października 2018, 13:47

/  Zgłoś
    Testy owulacyjne nie dają stuprocentowej pewności, co do owulacji. Najlepsza metoda, to monitorowanie w USG, ale w tym przypadku zabrakło co najmniej jednej wizyty pomiędzy 10-14 dniem cyklu. 8 dzień to zwykle zbyt wcześnie na monitoring. Z opisu wynika, że prawdopodobnie była owulacja. Płyn za macicą rzeczywiście nie zawsze jest widoczny.

EwaPawlik lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ