X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Polip w macicy a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:56

/  Zgłoś
    Witam, borykam się z problemem polipa na ściance macicy. Polip ma rozmiar 9x5mm. Mam już go pół roku i od tego czas staram się z mężem o dziecko. Lekarz powiedział, aby poczekać jeszcze pół roku bo może się uda. Nie chce wykonać zabiegu bo mam 27 lat i wszystkie inne wyniki dobre. Jednak nie wiem czy to nie ten polip stoi na przeszkodzie. Czy lekarz ma rację, aby jeszcze poobserwować polipa? Czy to nie będzie wielkie zagrożenie dla ciąży, jeśli sie uda? Mam wiele wątpliwości i proszę o radę.

Lili, Maciejka, Anatolka, zoe31, Caroline, strumyk, She Wolf, VooDooDoll, marl202, paninka, Gosiacu, kasia88, Nastii89 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:05

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, w Klinikach INVICTA zazwyczaj zalecamy usunięcie polipów (histersokopia), bez długotrwałej ich obserwacji. Zmiany tego rodzaju mogą utrudniać zajście w ciążę i zwiększać ryzyko poronień. Ostateczną decyzję można podjąć dopiero po zapoznaniu się ze szczegółami Pani sytuacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ