X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Polip w macicy a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:56

/  Zgłoś
    Witam, borykam się z problemem polipa na ściance macicy. Polip ma rozmiar 9x5mm. Mam już go pół roku i od tego czas staram się z mężem o dziecko. Lekarz powiedział, aby poczekać jeszcze pół roku bo może się uda. Nie chce wykonać zabiegu bo mam 27 lat i wszystkie inne wyniki dobre. Jednak nie wiem czy to nie ten polip stoi na przeszkodzie. Czy lekarz ma rację, aby jeszcze poobserwować polipa? Czy to nie będzie wielkie zagrożenie dla ciąży, jeśli sie uda? Mam wiele wątpliwości i proszę o radę.

Lili, Maciejka, Anatolka, zoe31, Caroline, strumyk, She Wolf, VooDooDoll, marl202, paninka, Gosiacu, kasia88, Nastii89 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:05

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, w Klinikach INVICTA zazwyczaj zalecamy usunięcie polipów (histersokopia), bez długotrwałej ich obserwacji. Zmiany tego rodzaju mogą utrudniać zajście w ciążę i zwiększać ryzyko poronień. Ostateczną decyzję można podjąć dopiero po zapoznaniu się ze szczegółami Pani sytuacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ