X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Przekroczone PRL i dziwne wyniki LH i FSH

Przekroczone PRL i dziwne wyniki LH i FSH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 10:21

/  Zgłoś
    W 19 dniu cyklu (2 dni po owulacji) robiłam badanie PRL,LH i FSH. Wyszły mi takie wyniki:
    PRL 573,5 (norma do 496)
    LH 16,98 ( norma dla fazy owulacyjnej 14,0-95,6, a dla lutealnej 1,0-11,4)
    FSH 4,52 (norma dla owulacyjnej 12,3-21,5, dla lutealnej 3,6-7,7)

Lekarz stwierdził, że wszystkie są w normie. Dodam, że mam cykle owulacyjne, a faza lutealna wynosi zazwyczj koło 14 dni(+/- 1 dzień). Cykle mam w miarę regularne 33 dni(+/- 3 dni) choć zdarzają się czasem i nawet 40 dniowe.

Czy rzeczywiście przy takich wynikach wszystko jest w normie. Wiem że PRL nie jest mocno przekroczone, ale jednak. A odnośnie LH i FSH to dla jednego wynik jest prawidłowy w fazie owulacyjnej,a dla drugiego w fazie lutealnej - więc też wydaje mi się że coś jest nie tak.

Czy z takimi wynikami mogę uważać że są one niepokojące? Szczególnie, że już od ponad roku staramy się o dziecko i się nie udaje. Proszę o interpretacje.
    Dziękuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:36

Martoszka, Releaseme, asik09, pigi, Erl, PrimaSort lubią tę wiadomość

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 18 maja 2015, 16:37

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, jeśli od ponad roku starają się Państwo o potomstwo, sugerowałbym poszerzenie zakresu badań (w tym ocenę rezerwy jajnikowej). Przedstawione przez Panią dane nie wyczerpują tematu i trudno jest wyłącznie na tej podstawie stwierdzić, co może być przyczyną braku ciąży. Proszę pamiętać, że diagnostyka powinna obejmować nie tylko Panią, ale także Pani partnera.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ