Przekroczone PRL i dziwne wyniki LH i FSH
-
W 19 dniu cyklu (2 dni po owulacji) robiłam badanie PRL,LH i FSH. Wyszły mi takie wyniki:
PRL 573,5 (norma do 496)
LH 16,98 ( norma dla fazy owulacyjnej 14,0-95,6, a dla lutealnej 1,0-11,4)
FSH 4,52 (norma dla owulacyjnej 12,3-21,5, dla lutealnej 3,6-7,7)
Lekarz stwierdził, że wszystkie są w normie. Dodam, że mam cykle owulacyjne, a faza lutealna wynosi zazwyczj koło 14 dni(+/- 1 dzień). Cykle mam w miarę regularne 33 dni(+/- 3 dni) choć zdarzają się czasem i nawet 40 dniowe.
Czy rzeczywiście przy takich wynikach wszystko jest w normie. Wiem że PRL nie jest mocno przekroczone, ale jednak. A odnośnie LH i FSH to dla jednego wynik jest prawidłowy w fazie owulacyjnej,a dla drugiego w fazie lutealnej - więc też wydaje mi się że coś jest nie tak.
Czy z takimi wynikami mogę uważać że są one niepokojące? Szczególnie, że już od ponad roku staramy się o dziecko i się nie udaje. Proszę o interpretacje.
Dziękuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:36
Martoszka, Releaseme, asik09, pigi, Erl, PrimaSort lubią tę wiadomość
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, jeśli od ponad roku starają się Państwo o potomstwo, sugerowałbym poszerzenie zakresu badań (w tym ocenę rezerwy jajnikowej). Przedstawione przez Panią dane nie wyczerpują tematu i trudno jest wyłącznie na tej podstawie stwierdzić, co może być przyczyną braku ciąży. Proszę pamiętać, że diagnostyka powinna obejmować nie tylko Panią, ale także Pani partnera.