Upośledzona drożność jajowodów - czy laparoskopia ma sens?
-
Panie Doktorze,
Wczoraj miałam wykonane badanie HSG którego wynik brzmi: obustronne upośledzenie drożności jajowodów. Czy laparoskopia może pomóc? Słyszałam też opinie, że może uszkadzać rzęski transportujące komórkę jajową.
Czy upośledzona drożność oznacza, że jajowody są w całości niedrożne? Czy tylko częściowo?
Bardzo proszę o Pana opinię.ewelinka2210, agniesia2569, Gosiacu, Milady, Eva82, kapturnica, czekolada:), dżona, tola2014, paaulla84, Natka-77, mystery, ila1987, mik82, sonia86, Natka098, tulipanna, Amus87, Madziara, Anatolka, Macierzanka:), mrth666, julia0903 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, trudno mi jednoznacznie zinterpretować opisany przez Panią wynik. Musiałbym mieć możliwość obejrzenia zdjęć z HSG i ewentualnego odniesienia się do innych badań. Obustronne upośledzenie drożności jajowodów jest jednym ze wskazań do zapłodnienia in vitro opisanych w rządowym programie leczenia niepłodności, może oznaczać jednak różne nieprawidłowości.
Zdecydowanie odradzałbym laparoskopię, ponieważ zapewne nie wniesie ona żadnej dodatkowej wiedzy nt. stanu jajowodów, a zawsze mogą jej towarzyszyć komplikacje związane z zabiegiem operacyjnym. Operacyjna korekcja jajowodów często kończy się pogorszeniem ich sprawności, jak również zwiększa znacząco ryzyko przyszłej ciąży pozamacicznej (jajowodowej).