Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Upośledzona drożność jajowodów - czy laparoskopia ma sens?

Upośledzona drożność jajowodów - czy laparoskopia ma sens?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • fablous Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2014, 12:49

/  Zgłoś
    Panie Doktorze,

Wczoraj miałam wykonane badanie HSG którego wynik brzmi: obustronne upośledzenie drożności jajowodów. Czy laparoskopia może pomóc? Słyszałam też opinie, że może uszkadzać rzęski transportujące komórkę jajową.
    Czy upośledzona drożność oznacza, że jajowody są w całości niedrożne? Czy tylko częściowo?
    Bardzo proszę o Pana opinię.

ewelinka2210, agniesia2569, Gosiacu, Milady, Eva82, kapturnica, czekolada:), dżona, tola2014, paaulla84, Natka-77, mystery, ila1987, mik82, sonia86, Natka098, tulipanna, Amus87, Madziara, Anatolka, Macierzanka:), mrth666, julia0903 lubią tę wiadomość

3i49p07w0kmpd0v3.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:38

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, trudno mi jednoznacznie zinterpretować opisany przez Panią wynik. Musiałbym mieć możliwość obejrzenia zdjęć z HSG i ewentualnego odniesienia się do innych badań. Obustronne upośledzenie drożności jajowodów jest jednym ze wskazań do zapłodnienia in vitro opisanych w rządowym programie leczenia niepłodności, może oznaczać jednak różne nieprawidłowości.
    Zdecydowanie odradzałbym laparoskopię, ponieważ zapewne nie wniesie ona żadnej dodatkowej wiedzy nt. stanu jajowodów, a zawsze mogą jej towarzyszyć komplikacje związane z zabiegiem operacyjnym. Operacyjna korekcja jajowodów często kończy się pogorszeniem ich sprawności, jak również zwiększa znacząco ryzyko przyszłej ciąży pozamacicznej (jajowodowej).

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ