wyniki kariotypów a dalsze starania
-
nick nieaktualnyPanie Doktorze!
Jestem po 3 ciążach obumarłych.Kolejno 8,6 i 9 tc. W dwóch uwidoczniono akcję serca.
Po ostatnim poronieniu (13.01.2015) wykonałam badanie genetyczne z kosmówki-wyszedł zespół Turnera.Wizytę w poradni genetycznej mamy umówioną 1.04.2015 i prawdopodobnie wtedy zostaną nam zbadane kariotypy,jednak na wyniki oczekuję ok 8 tygodni.Moje pytanie brzmi: czy możemy od kolejnego cyklu rozpocząć starania ,czy lepiej byłoby się wstrzymać?Jeśli kariotypy wyjdą nieprawidłowe to przecież i tak leku na to nie dostaniemy,więc jaki sens wstrzymywać się ze staraniami?Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.Dodam,że mam 28 lat,a w ciążę zachodzę do 6 miesięcy.Histeroskopia nie wykazała nic oprócz macicy dwurożnej,cykle mam regularne.
pozdrawiamCigaretta, martika, Karmelek211, Gosia333, triss, Morwa, She Wolf, aaagaaatka, eM, Holly go, Selena, juwelka, nataliano, Agaata, michaela, antonella, paaulla84, Martoszka, Monika***, Ledy, Caroline, idka, klaudia1534, Anna255, taśta, Maud11, NIEPOKORNA, mb, lolicia, justa1234, Maciejka, benitka, Anatolka, zouza, truskavvkowa, Kicia;), strumyk, chomiczka, Izasze30, czekajka, hajka, freya, mamatrojki80, Elfik, Sabina, Katiana lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertDiagnostyka genetyczna w opisanym przez Panią przypadku wydaje się uzasadniona. Na wyniki badań w niektórych laboratoriach, w tym w INVICTA, czeka się zazwyczaj ok. 2 tygodni. Jeśli nie chcą Państwo ryzykować kolejnymi poronieniami, zalecałbym wstrzymanie się czasowe ze staraniami. Nieprawidłowy wynik kariotypu jest wskazaniem do specjalistycznej diagnostyki PGD – umożliwia ona podanie pacjentce zarodków, które nie są obarczone wadami genetycznymi. Rozwiązania dla osób z zaburzeniami genetycznymi w zakresie pomocy medycznej zatem istnieją. Oczywiście poziom ryzyka związanego z utratą ciąży będzie też zależał od Pani rezerwy jajnikowej określonej na podstawie badania AMH i ew. oceny fragmentacji DNA plemników męża. Problem nawracających poronień jest złożony, wymaga szczegółowej oceny i doświadczenia w prowadzeniu leczenia tego typu zaburzeń. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia bezpłatnej wizyty.