wysoka prolaktyna
-
Witam,
czytałam, że powodem wysokiej prolaktyny może być gruczolak przysadki mózgowej lub niedoczynność tarczycy. Mój pierwszy wynik Prolaktyna 104,19 ng/ml NORMA OD 5,18- 26,53 H. miałam rezonans magnetyczny z kontrastem i gruczolaka nie mam. Badania tsh z 17 października 1,729 µIU/ml przy normach 0,350- 4,940. Jaki może być jeszcze powód tak wysokiego poziomu prolaktyny?
od sierpnia 2013 jestem na Bromergonie 1x1 i w tej chwili mój wynik to 14ng/ml
czy przy wyniku Prolaktyna 104,19 ng/ml mogła byc owulacja czy przy tak wysokim wyniku nie występuje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 22:10
mala86, caprice7, ika08, edyta, Anna255, hellishangel, my dream, JoJo86, madziarekr, Kocia, kark, Kala 1980, ggohaa, anusiakt, Sylwia87, aisza, Ania_84, Avensis, Mirabelka30, Frelka, Baś, Melisa, Saramago, ewelinka2210, alka89, alka89, Adelajda, jiwa lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertTo, czy poziom prolaktyny mógł zaburzyć owulację można stwierdzić ewentualnie na podstawie badania USG, stąd trudno mi odnieść się do tego Pani pytania.
Jeżeli występowały u Pani owulacje, prawdopodobnie wysoki wynik prolaktyny związany był z obecnością makroprolaktyny w surowicy (jest to cząsteczka nieaktywna, acz wykrywalna w testach na poziom prolaktyny).
Warto rozważyć wykonanie oznaczenia makroprolaktyny.