Zespół policystycznych jajników
-
nick nieaktualnyPonad dwa lata temu poroniłam, teraz od roku staramy się z mężem o dziecko ale bez rezultatów. Byłam u ginekologa stwierdził on u mnie zespół policystycznych jajników, zapisał mi metformax 850 i clostilbegyt ale w dalszym ciągu nic. W każdym cyklu bolą mnie jajniki. Robię testy owulacyjne które wychodzą pozytywne ale ciąży brak dodam jeszcze że cykle mam 35 dniowe. Bardzo proszę o pomoc
Dorotka, Anna255, C, gosiaczeknnnn, njut, Ona_89', zuu, Girl25, basienka, mama2929, Mirabelka30, blueeye, Nytusia84, JABUSKO, Asiak, Bursztyn, just_me, eeedith lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertStwierdzenie zespołu policystycznych jajników wymaga szerokiej diagnostyki i odpowiedniego prowadzenia, najlepiej w specjalistycznej placówce. Lekarz powinien przeanalizować nie tylko wyniki badania USG, ale także parametry hormonalne (np. AMH) i pokierować Panią na dostosowane do sytuacji leczenie (czasami ze względu na szanse na ciążę warto rozważyć bardziej zaawansowane metody).