X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności zła chromatyna plemnikowa- brak szans na potomstwo

zła chromatyna plemnikowa- brak szans na potomstwo

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kaloryferka Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 18:11

/  Zgłoś
    Witam,
    po 2,5 roku bezowocnych starań udaliśmy się z mężem do kliniki, gdzie przeszliśmy cykl badań i to co otrzymaliśmy zburzyło nasz świat- nie mamy szans na potomstwo:( .

Ja miałam wykonywane badania:
    ACA, ATA, WIT D, Helicobacter pylori IgG, AMH, drożność jajowodów. Wszystkie badania wyszły pomyślnie, jajowody drożne, jedynie AMH mam na poziomie 1,0 ng/ml (norma 1,4- 8,0)- wynik może być zaniżony, gdyż miałam usuniętą z jajnika torbiel endometrialną 35 mm.

Wyniki męża:

badanie ogólne - w normie, bez zastrzeżeń

Test MAR IgG po 3 min. 97% plemników wykazujących reakcję, po 10 min. 100%

Test " Swim up"
    - koncentracja plemników:
    pocz. 15mln/ml; po 60 min. 1,8 mln/ml
    - odsetek migracji plemników : 12,0 %
    - ruchliwość ogólna:
    pocz. 70%; po 60 min. 99%
    - ruch postępowy:
    pocz. 54%; po 60 min.95%
    - ruch niepostępowy:
    pocz. 16%; po 60 min. 4%
    brak ruchu:
    pocz. 30 %; po 60 min. 1%

CHROMATYNA PLEMNIKOWA:
    - DFI: 40%
    - plemniki o dobrej integralności- 52%
    - plemniki i średniej intefralności - 8%

TEST WIĄZANIA Z KWASEM HIALURONOWYM
    - ruchliwość całkowita- 70%
    - plemniki związane z hialuronianem- 36 %
    - plemniki nie reagujące z hialuronianem- 64%

Podczas wizyty w klinice dowiedzieliśmy się, że nie ma żadnych szans na dziecko nawet przy In vitro :(.

Wiem, że chromatyna jest tu kluczowa, że przeciwciała da się "obejść" tylko zastanawia mnie czy można (rzeczywiście) poprawić jakość chromatyny.

Badania robione były po wakacjach, było dużo opalania, mąż był przeziębiony, a poza ty pracuje przy serwerach.
    Teraz zmieniliśmy tryb życia:
    - więcej ruchu
    - luźna bielizna
    - wykluczenie ciepłych kąpieli
    - suplementacja: wit. C, kwas foliowy, żeń szeń
    - spożywanie dużej ilości "antyoksydantów" pomarańcze, granaty itp.
    - mąż nigdy nie palił papierosów.

Czy mamy jakieś szanse?

justa1234, kasiakasia11, magic1, Macierzanka:), kapturnica, Anatolka, Milady, Caroline, tulipanna, Pełnia, Ballerina, świeżnka, Natka098, taśta, Ania_84, Mimbla, Karolucha lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:00

/  Zgłoś
    Trudno mi jest jednoznacznie odnieść się do diagnozy, którą Pani przedstawiono, bez możliwości spotkania i przeanalizowania wszystkich aspektów Państwa sytuacji. Nie mam też informacji o Pani wieku. Na podstawie Pani opisu można wnioskować, że zastosowanie separacji plemników oraz zapłodnienia pozaustrojowego daje szanse na uzyskanie prawidłowej ciąży. Rokowania są uzależnione od Pani wieku - można szacować, że wynoszą od 30 do kilku procent.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ