Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem 7 lat starań cud czy invitro? co jeszcze zrobić?

7 lat starań cud czy invitro? co jeszcze zrobić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolina Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 16:27

/  Zgłoś
    Leczę się od 7 lat z powodu niepłodności pierwotnej. Tarczyca wyrównana TSH ok 1 jednostek, biorę też parlodel, prolaktyna wyrównana od 3 lat. Innych problemów zdrowotnych nie mam, endometrioza wykluczona, wysoka rezerwa jajnikowa, owulacja pojawia się obserwacje na USG, usunięte polipy z szyjki macicy( histeroskopia operacyjna) usunięte też zrosty przy ujściu maciccznym jajowodu. Prawy jajowód drożny , badanie sonoHSG potwierdziło drożność jednego jajowodu. Nie przechodziłam operacji , brak innych schorzeń. Badanie nasienia męża jest dobre. Badanie na przeciwciała na plemniki, ujemne. Lekarz ocenił że nie ma podowód do robienia laparoskopii. Przez kilka miesięcy byłam stymulowana lekiem Clostilbegyt, progesteron w drugiej fazie cyklu wysoki nawet bez leków. Moje pytanie brzmi....czy jest jeszcze jakies badanie, które mogłabym zrobić żeby wykluczyć jeszcze jakąś ewentualność, czy liczyć na cud, albo starac się o procedurę In vitro, mam 34 lata. Dziękuję

Dysia, Iwka, bąbel, C, mihito, aszka, MoBo, rebe, Beata.D, mkl, hipisiątko, Beebs, mala86, Saramago, ania14, klina, 25staraczka25, MiSia :), kkisia, JABUSKO, Maciejka, Sylwia33, Martynika, Nanatasza, kookana1987, Robotka1, dżona, iwanka, Aghia, Milady, Cigaretta, justa1234, dodinka lubią tę wiadomość

Karolina
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:20

/  Zgłoś
    Proponuję wykonanie badania fragmentacji DNA plemników (metodą TUNEL) oraz testu hialuronowego nasienia, a przede wszystkim wykonanie testu pod kątem wrogości śluzu szyjkowego.
    W przypadku, gdy wyniki fragmentacji DNA i testu hialuronowego są prawidłowe, a występuje wrogość śluzu, zalecane jest wykonanie 3-4 inseminacji.
    Jeżeli któryś z wyżej wymienionych wyników nasienia jest nieprawidłowy i jeżeli nie stwierdza się wrogości śluzu, po 2 latach starań i leczenia zalecane jest zapłodnienie pozaustrojowe.
    Osoby z historią leczenia taką jak Pani mogą ubiegać się o udział w rządowym programie leczenia niepłodności i skorzystać z bezpłatnych zabiegów in vitro.

Nanatasza, Eniula, Nina86 lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ