X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

AMH a laparoskopia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:16

/  Zgłoś
    Mam obniżone AMH bo przy normie od 1.5 mam 1.3. Czy laparoskopia w moim przypadku nie obniży za bardzo rezerwy jajnikowej skoro mam podejrzenia endometriozy? (Staramy się nieskutecznie od 2.5 lat, wszystkie inne parametry i badania mamy w normie). Czy da się stwierdzić ile mamy jeszcze czasu patrząc na taki wynik? Mam 24 lata...
    Moje wyniki to:

AMH 1.3
    TSH - 1.75
    LH - 4.43

Podwyższone natomiast:
    SHBG - 158 (norma od 32-128)
    DHEA - 9.77 (norma 1.3-9.80)
    Androstendion - 3.67 (norma 0.75-3.89)
    17OH progesteron - 6.3 (norma 1.0-4.5)

Wszystkie badania wykonane w 5 dc

Wyniki wpisałam dla wglądu bo może coś podpowiedzą...

Pozdrawiam serdecznie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 09:29

klara_bella, Lili, Lucy, ewa13, kapturnica, Nina86, Viviana, Libra, julita, Kena1983, Betti, edyta, wekaa, Ona92a, Sandra89, Milady, olencja lubią tę wiadomość

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:21

/  Zgłoś
    Wynik badania AMH znacząco zależy od zestawów laboratoryjnych, na których jest oznaczany. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że Pani rezerwa jest rzeczywiście znacząco obniżona. Kobiety ok. 24-25 roku życia zwykle mają niższy poziom AMH, niż kiedy będą w wieku 26-30 lat. Nie demonizowałbym więc wyniku AMH w Pani sytuacji 
    Za Pani dużymi szansami na sukces naturalnych starań przemawia Pani młody wiek.
    Endometrioza może znacząco obniżyć szanse na ciążę. Dlatego sugerowałbym, by rozgraniczyła Pani swoje cykle: na te, w których stara się Pani o dziecko (proponuję pod opieką lekarza) oraz takie, w których rezygnuje Pani z prób i w których stosowane będą tabletki antykoncepcyjne. Każdy cykl owulacyjny potencjalnie zwiększa ryzyko powiększania się zmian endometrialnych, a wiec również niszczenia jajników i ograniczania rezerwy jajnikowej.
    Laparoskopię bym odradzał. Usuwanie zmian endometrialnych nie likwiduje zburzeń, których są one efektem, a jednocześnie może znacząco obniżyć rezerwę jajnikową poprzez utratę (usuniecie lub elektrokoagualacja) zapasu komórek jajowych.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ