AMH a laparoskopia
-
Mam obniżone AMH bo przy normie od 1.5 mam 1.3. Czy laparoskopia w moim przypadku nie obniży za bardzo rezerwy jajnikowej skoro mam podejrzenia endometriozy? (Staramy się nieskutecznie od 2.5 lat, wszystkie inne parametry i badania mamy w normie). Czy da się stwierdzić ile mamy jeszcze czasu patrząc na taki wynik? Mam 24 lata...
Moje wyniki to:
AMH 1.3
TSH - 1.75
LH - 4.43
Podwyższone natomiast:
SHBG - 158 (norma od 32-128)
DHEA - 9.77 (norma 1.3-9.80)
Androstendion - 3.67 (norma 0.75-3.89)
17OH progesteron - 6.3 (norma 1.0-4.5)
Wszystkie badania wykonane w 5 dc
Wyniki wpisałam dla wglądu bo może coś podpowiedzą...
Pozdrawiam serdecznie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 09:29
klara_bella, Lili, Lucy, ewa13, kapturnica, Nina86, Viviana, Libra, julita, Kena1983, Betti, edyta, wekaa, Ona92a, Sandra89, Milady, olencja lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertWynik badania AMH znacząco zależy od zestawów laboratoryjnych, na których jest oznaczany. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że Pani rezerwa jest rzeczywiście znacząco obniżona. Kobiety ok. 24-25 roku życia zwykle mają niższy poziom AMH, niż kiedy będą w wieku 26-30 lat. Nie demonizowałbym więc wyniku AMH w Pani sytuacji
Za Pani dużymi szansami na sukces naturalnych starań przemawia Pani młody wiek.
Endometrioza może znacząco obniżyć szanse na ciążę. Dlatego sugerowałbym, by rozgraniczyła Pani swoje cykle: na te, w których stara się Pani o dziecko (proponuję pod opieką lekarza) oraz takie, w których rezygnuje Pani z prób i w których stosowane będą tabletki antykoncepcyjne. Każdy cykl owulacyjny potencjalnie zwiększa ryzyko powiększania się zmian endometrialnych, a wiec również niszczenia jajników i ograniczania rezerwy jajnikowej.
Laparoskopię bym odradzał. Usuwanie zmian endometrialnych nie likwiduje zburzeń, których są one efektem, a jednocześnie może znacząco obniżyć rezerwę jajnikową poprzez utratę (usuniecie lub elektrokoagualacja) zapasu komórek jajowych.