WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

AMH a laparoskopia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:16

/  Zgłoś
    Mam obniżone AMH bo przy normie od 1.5 mam 1.3. Czy laparoskopia w moim przypadku nie obniży za bardzo rezerwy jajnikowej skoro mam podejrzenia endometriozy? (Staramy się nieskutecznie od 2.5 lat, wszystkie inne parametry i badania mamy w normie). Czy da się stwierdzić ile mamy jeszcze czasu patrząc na taki wynik? Mam 24 lata...
    Moje wyniki to:

AMH 1.3
    TSH - 1.75
    LH - 4.43

Podwyższone natomiast:
    SHBG - 158 (norma od 32-128)
    DHEA - 9.77 (norma 1.3-9.80)
    Androstendion - 3.67 (norma 0.75-3.89)
    17OH progesteron - 6.3 (norma 1.0-4.5)

Wszystkie badania wykonane w 5 dc

Wyniki wpisałam dla wglądu bo może coś podpowiedzą...

Pozdrawiam serdecznie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 09:29

klara_bella, Lili, Lucy, ewa13, kapturnica, Nina86, Viviana, Libra, julita, Kena1983, Betti, edyta, wekaa, Ona92a, Sandra89, Milady, olencja lubią tę wiadomość

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:21

/  Zgłoś
    Wynik badania AMH znacząco zależy od zestawów laboratoryjnych, na których jest oznaczany. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że Pani rezerwa jest rzeczywiście znacząco obniżona. Kobiety ok. 24-25 roku życia zwykle mają niższy poziom AMH, niż kiedy będą w wieku 26-30 lat. Nie demonizowałbym więc wyniku AMH w Pani sytuacji 
    Za Pani dużymi szansami na sukces naturalnych starań przemawia Pani młody wiek.
    Endometrioza może znacząco obniżyć szanse na ciążę. Dlatego sugerowałbym, by rozgraniczyła Pani swoje cykle: na te, w których stara się Pani o dziecko (proponuję pod opieką lekarza) oraz takie, w których rezygnuje Pani z prób i w których stosowane będą tabletki antykoncepcyjne. Każdy cykl owulacyjny potencjalnie zwiększa ryzyko powiększania się zmian endometrialnych, a wiec również niszczenia jajników i ograniczania rezerwy jajnikowej.
    Laparoskopię bym odradzał. Usuwanie zmian endometrialnych nie likwiduje zburzeń, których są one efektem, a jednocześnie może znacząco obniżyć rezerwę jajnikową poprzez utratę (usuniecie lub elektrokoagualacja) zapasu komórek jajowych.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ