Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Badania/leczenie immunologiczne CD.

Badania/leczenie immunologiczne CD.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 11:13

/  Zgłoś
    Pani doktor. Dziękuję za odpowiedź na pytanie odnośnie medycyny opartej na dowodach.

Odnośnie badania kurczliwości macicy, wypowiedziała się pani w tym temacie poniżej, pisząc o wypychaniu zarodków z macicy i o tym że mała ilość skurczy to dobrze. Było t oo dla mnie przesłanka podejrzenia, że rekomenduje pani takie badanie. Chcialam się tylko dowiedzieć z jakich badań wynika to wypychanie zarodkow, bo nigdy o czymś takim w artykułach naukowych nie czytałam.

Po drugie. Nie pisałam o immunologii w kontekście zespołu antyfosfoolipidowego i mutacji Mthfr - te badania to kanon i szkoda,że nie napisała panini tym precyzyjnie zamiast używać sformułowania "immunologia do przeleczenia". Czyli co? Koleżanka,, która przedstawiła panel badań w pytaniu do pani,, przedstawiła badania cytokin, NK itp. I w tym kontekście napisała pani "immunologia do przeleczenia". Zabrakło szczegółów, co konkretnie należy przeleczyc. I o jakim przeleczeniu mowa w kontekście zespołu antyfosfoolipidowego i mutacji mthfr skoro leczyć się tego nie da (podawanie heparyny i metyl-Wit B to nie leczenie per se).

Pisze pani z przekonaniem o komorkach NK, choć nikomu nie udało się jeszcze udowodnić ich mechanizmu działania w kontekście ciąży. Wiadomo że biorą udział w implantacji, pomagajac w tym procesie, ale do rozpoznania "choroby" nie mówiąc już o leczeniu jeszcze długa droga. Tzw. leczenie komórek NK nie jest zaaprobowane przez żadne towarzystwo ginekologiczne na świecie, jest to dziedzina wiedzy w powijakach i nie ma dowodów, że jakiekolwiek "leczenie" komórek NK przekłada się na wzrost implantacji. Nie jest to dziedzina medycyny oparta na dowodach, a dziedzina eksperymentalna i ewentualne leczenie przeprowadza się jedynie w warunkach clinical trials. Jeśli ma pani wyniki takiego leczenia, prosimy o publikacje. Pisanie o leczeniu NK nie informując wyraźnie, że jest to dziedzina eksperymentalna, może skłaniać wiele pacjentek do podjęcia leczenia w tym kierunku, co wiąże się z ogromnymi kosztami i rozbudza płonne nadzieję - takie działanie lekarza jest zwyczajnie nieetyczne.

Istnieje cała grupa lekarzy, które naciągają pacjentki na leczenie immunologii (NK, KIR, badania zgodności tkankowej) - badania i "leczenie" kosztują dziesiątki tysięcy złotych i nie są udowodnione naukowo. Jeśli nie ma pani na myśli takiego leczenia, prosiłabym o sprostowanie i wyraźne sprecyzowanie co pani doktor ma na myśli, gdyż fraza "przeleczenie immunologii" jest bardzo nieprecyzyjna i myląca i może skłonić wiele kobiet do wydawania pieniędzy na kontrowersyjne metody leczenia, gdyż pod pojęciem "immunologii" kryje się wiele rzeczy.

Jest to forum na którym pisze mnóstwo kobiet zmagajacych się z problemem niepłodności. Mamy prawo do rzetelnej i precyzyjnej odpowiedzi na nasze pytania, zgodnie z obowiazujaca wiedza naukowa. Mamy prawo wiedzieć w którym miejscu zaczyna się eksperyment. Wiele z nas spotkało na swojej drodze lekarzy i kliniki nadciągające na ogromne koszty i badania kompletnie zbędne (w tym osobiście ja). Proszę więc wybaczyć moja podejrzliwość i prośby o prezycyjne formułowanie myśli.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 31 października 2018, 13:33

/  Zgłoś
    Szanowna Pani,
    dziękuję za dodatkowe pytania oraz bardzo uważne śledzenie wątku. Cieszy mnie również fakt, że pacjentki poszukują wiedzy na temat metod leczenia niepłodności i starają się ją weryfikować w kilku źródłach.
    Należy jednak pamiętać, że kwestie związane z niepłodnością, ze zdrowiem w ogóle, są zawsze kwestią indywidualną, uzależnioną od wielu czynników. Nie można znaleźć na forum internetowym, ani też w żadnym podręczniku – nawet medycznym – jednej metody leczenia, remedium równie skutecznego dla wszystkich.
    Każdy pacjent jest inny, każdy plan leczenia niepłodności jest inny – indywidualnie dobierany dla każdego przypadku. Leczenie niepłodności to bardzo szeroka dziedzina. Jeśli chciałaby Pani poznać precyzyjne odpowiedzi, dostosowane do konkretnego przypadku, zachęcam do spotkania z immunologiem podczas którego – po zapoznaniu się z historią leczenie i wynikami badań – będzie możliwa odpowiedź na Pani pytania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ