badanie przed kwalifikacją do programu rządowego
-
witam,
planujemy z mężem podejść do in vitro z programu rządowego w Inviccie we Wrocławiu i mam pytanie jakie wyniki badań wymagane są przez klinikę na pierwszą wizytę?
O ciąże staramy się od 5 lat. Ja 32 lata, mąż 31. Jestem po ciąży biochemicznej (rok temu) i poronieniu 8tc (puste jajo płodowe). Moje wyniki i ocena ginekologa jest ok za to czynnik męski- 0% prawidłowych plemników i oligoasthenoteratozoospermia (badanie usg ok, prolaktyna, testosteron, tsh, fsh, lh- wszystko w normie).
Jakie wymagania odnośnie badań ma Invicta żeby można było rozpocząć procedurę in vitro z MZ?
Dziękuję i pozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 09:08
freya, Tova33, Anatolka, Lexi150, dDana, Ania1986, Anuszka, kasiulek1201, agniesia2569, Elmirka, Nadira, mik82, fi0lka, monik, Maciejka, Agnieszka_A., walkie talkie, margo001, gabi544, urocza, gaga, abbigal lubią tę wiadomość
po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015 Invimed Wrocław
powrót po rodzeństwo-
IUI 18.10.2018
IUI 11.2018 odwołana
IUI 12.12.2018 odwołana
11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasy zero mrozaków
ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPrzed kwalifikacją Pani powinna wykonać badanie AMH, umożlwiające ocenę rezerwy jajnikowej, a Pani mąż - badanie nasienia metodą komputerową. Istotne jest również zgromadzenie dokumentacji z dotychczasowego leczenia.
Okres leczenia powinien wynosić min. 12 miesięcy przy liczbie plemników poniżej 3 mln/ml lub min. 24 miesiące przy liczbie plemników między 3 a 15 mln/ml. Jeżeli liczba plemników jest zdecydowanie niższa niż 3 mln/ml być może przeprowadzenie kwalifikacji z tytułu czynnika męskiego będzie można przyspieszyć.
Przed zabiegiem in vitro zalecałbym w Państwa przypadku (choć nie jest to obowiązkowe) wykonanie badania fragmentacji DNA plemników (metodą TUNEL), badanie pod kątem mukowiscydozy i AZF, a także badanie kariotypów Pani i męża. Obecnie istnieje możliwość odbycia bezpłatnej konsultacji w Klinice we Wrocławiu, więc serdecznie zapraszam.Anatolka, abbigal lubią tę wiadomość