X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Czy ekspert doradza zgodnie z medycyna oparta na dowodach?

Czy ekspert doradza zgodnie z medycyna oparta na dowodach?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:34

/  Zgłoś
    Uprzejmie chcialam zapytac, czy wypowiedzi pani ekspert to rzetelna wiedza lekarska zgodna z tzw. "medycyna oparta na dowodach", czy opinia lekarza, pracownika jednej z klinik leczenia nieplodnosci?
    Przeczytalam wypowiedzi dotyczace immunologii, oraz badania kurczliwosci macicy i mam szczere watpliwosci, czy nie mamy do czynienia z proba naganiania klientek klinikom leczenie nieplodnosci. Zgodnie z opinia wielu towarzystw ginekologicznych, oraz Cohrane reviews, tzw. immunologia w leczeniu nieplodnosci nie jest udowodniona naukowo i nie jest zgodna z medycyna oparta na dowodach. Tudziez, nie slyszalam o badaniach naukowych nt wypychania zarodkow z macicy, a wszystkie procedury dot. kurczliwosci macicy nie maja poparcia w badaniach. Czyzby pani doktor wpisywala sie w trend zerowania na pacjentkach leczacych sie na nieplodnosc - i naklania je do wydawania dziesiatek tysiecy zlotych na leczenie tzw. immunologii, podawania Atosibanu za kolejny tysiac itp.
    Bardzo ciekawa jestem i bede wdzieczna za odpowiedz, co wypowiedzi pani doktor maja wspolnego z medycyna oparta na dowodach.

Fuma Foch, Ayrin, nick nieaktualny, Anuśla, krukaniaa lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 24 października 2018, 08:52

/  Zgłoś
    Nie wiem, o jakiej pani doktor jest mowa. W naszej Klinice nie wykonuje się badania kurczliwości macicy, ani nie podaje Atosibanu. A jeżeli mowa o immunologii. Od lat wiadomo, jaki wpływ na ciążę ma zespół antyfosfolipidowy, nieprawidłowe stężenie komórek NK lub mutacja genu MTHFR. Mam sporo zakończonych z sukcesem ciąż po włączeniu leczenia immunologicznego. Naszym standardem jest proponowanie badań immunologicznych po 2 nieudanych transferach lub po 2 poronieniach. Ale nikt nikogo do niczego nie zmusza, ani na nikim nie żeruje.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ