X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Czy ekspert doradza zgodnie z medycyna oparta na dowodach?

Czy ekspert doradza zgodnie z medycyna oparta na dowodach?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:34

/  Zgłoś
    Uprzejmie chcialam zapytac, czy wypowiedzi pani ekspert to rzetelna wiedza lekarska zgodna z tzw. "medycyna oparta na dowodach", czy opinia lekarza, pracownika jednej z klinik leczenia nieplodnosci?
    Przeczytalam wypowiedzi dotyczace immunologii, oraz badania kurczliwosci macicy i mam szczere watpliwosci, czy nie mamy do czynienia z proba naganiania klientek klinikom leczenie nieplodnosci. Zgodnie z opinia wielu towarzystw ginekologicznych, oraz Cohrane reviews, tzw. immunologia w leczeniu nieplodnosci nie jest udowodniona naukowo i nie jest zgodna z medycyna oparta na dowodach. Tudziez, nie slyszalam o badaniach naukowych nt wypychania zarodkow z macicy, a wszystkie procedury dot. kurczliwosci macicy nie maja poparcia w badaniach. Czyzby pani doktor wpisywala sie w trend zerowania na pacjentkach leczacych sie na nieplodnosc - i naklania je do wydawania dziesiatek tysiecy zlotych na leczenie tzw. immunologii, podawania Atosibanu za kolejny tysiac itp.
    Bardzo ciekawa jestem i bede wdzieczna za odpowiedz, co wypowiedzi pani doktor maja wspolnego z medycyna oparta na dowodach.

Fuma Foch, Ayrin, Bea77_2, Anuśla, krukaniaa lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 24 października 2018, 08:52

/  Zgłoś
    Nie wiem, o jakiej pani doktor jest mowa. W naszej Klinice nie wykonuje się badania kurczliwości macicy, ani nie podaje Atosibanu. A jeżeli mowa o immunologii. Od lat wiadomo, jaki wpływ na ciążę ma zespół antyfosfolipidowy, nieprawidłowe stężenie komórek NK lub mutacja genu MTHFR. Mam sporo zakończonych z sukcesem ciąż po włączeniu leczenia immunologicznego. Naszym standardem jest proponowanie badań immunologicznych po 2 nieudanych transferach lub po 2 poronieniach. Ale nikt nikogo do niczego nie zmusza, ani na nikim nie żeruje.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ