Panie Dr długo staramy się o dziecko. Mam 35 lat, 4 lata temu poroniłam w 8 tc. Staramy się o dziecko, ale ciągle pojawiają się jakieś problemy. Mąż miał dobre wyniki nasienia, ale ostatnio powtórzone i wyglądają chyba niezbyt: objętość 3,3ml, koncentracja 8,4mln/ml (norma >=15), ruch postępowy 36% (>=32%), ruch w miejscu 16%, ruch całkowity 52% (>=40%), brak ruchu 48%, o prawidłowej budowie 2% (>=4%), nieprawidłowe główki 77%, nieprawidłowe wstawki 19%, nieprawidłowe witki 1%. Rok temu laparoskopia, usunięcie torbieli czekoladowej (lewy jajnik szczątkowy), niepłodność wtórna, endometrioza, jajowody drożne. AMH 0,3 ng/ml. Obecnie TSH 1,36 ulU/ml (Euthyrox 37,50 mg), PRL 10,25 ng/ml (Bromergon 1,25 mg). Jesteśmy zdecydowani na in vitro i jesteśmy po wstępnej wizycie. Zrobiliśmy zlecone badania, ale pojawił się kolejny problem w moich posiewach są bakterie Staphylococcus species, Enterococcus fecalis. Przeleczono mnie 5dni Zinnat, Ciprinol, Mycosyst. Posiewy powtórzone i nadal to samo. W dodatku 2 cykl z rzędu nie mam owulacji i w zdrowym prawym jajniku pojawiły się 2 torbiele (17mm i 21mm), niewiadomo czy czynnościowe czy endometrialne. Dostałam po 1 op Orgametril 2x1 tabl bez przerwy i Marvelon 1x1 od 1 dc. Panie Dr proszę powiedzieć co możemy dalej zrobić, by w efekcie końcowym mieć swoje maleństwo
Beata.D, freya, madzialenka84, pigi, Niuta, shooa, Betti83, kapturnica lubią tę wiadomość
agusiec79
Beata.D, freya, madzialenka84, pigi, Niuta, shooa, Betti83, kapturnica lubią tę wiadomość
agusiec79