leki stymulujące a jakość komórki jajowej
-
Witam Panie Profesorze. Mam niskie amh i wiem, ze podczas stymulacji nie uzyskam zbyt wielu komórek jajowych. Nurtuje mnie w związku z tym pytanie czy leki przyjęte do stymulacji podczas in vitro mają wpływ na jakość uzyskanych komórek jajowych? czy są preparaty szczególnie dobrze wpływające na komórki jajowe?
Anatolka, freya, Sysiaaaaa, Kala 1980, MałaMi83, agniesia2569, Tosia 1981, Piggy, Anna255, tulipanna, cedr697, mała_mi, Maka, Nazja, Justine, justa1234, Beata.D, Kava, Viki26, Mimbla, marissith, Aga17070, triss, Lila84, Lenuś, kapturnica, Martoszka, mycha28, AmVormittag, kasiakasia11, Kukułka92, koala, MagSz, izaboo, Caroline, Kamila8k, jadzia34, Lianna, Lili87, Libra, Niuta, Agi83, Maciejka, Mani, chruszczow, Kena1983, kasia88, Saramago, Mirabelka30, renieczka, gretka, mrth666, mako, Releaseme, jupiter, Alienek, natalica06, starajaca, saminka, Holly go, Elmirka, Flamenca, Betti83, Magdala, BitterSweetSymphony, Emma_Ben lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSzanowna Pani, odpowiadając na Pani pytania
(a) czy leki przyjęte do stymulacji podczas in vitro mają wpływ na jakość uzyskanych komórek jajowych? Tak, mogą mieć taki wpływ.
(b) czy są preparaty szczególnie dobrze whttps://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-starania-ze-wspomaganiem/badanie-nasienia-pozytywny-test-mar-wskazanie-do-iui,6941.html#pływające na komórki jajowe?
Leki do stymulacji powinny zostać dobrane pod kątem indywidualnej sytuacji pacjentki. Tylko wtedy możliwe jest uzyskanie optymalnych rezultatów postępowania. Istotne w tym kontekście jest rozważenie wieku, poziomu AMH, liczby pęcherzyków antralnych, innych wyników badań i na tej podstawie zaplanowanie leczenia.