obniżona rezerwa jajnikowa i niedoczynnoć przesadki mózgowej
-
Witam , staram się o dzidziusia już bardzo długo . Postanowiłam wykonać badania które nie są zbyt zachwycające .
FSH 9.56 norma 3.03-8.08
LH 5.83 norma 2.39-6.60 badania te zostały wykonane w 2 dc . LH:FSH - 0,60
ESTRADIOL 60.00 norma 9.06-74.24
PROLAKTYNA 25.50 norma 5.18-26.53 badanie wykonane w 13 dc ( dodam jeszcze że miesiąc temu prolaktyna 23.69 i po Bromcornie wzrosła a wykonana była w tym samym dc ) jeżeli chodzi niedoczynność to mam dużo objawów ...pytania moje to :
1 .Jak mam to wszystko leczyć ?
2 .Jak mogę poprawić szanse na zajście w ciąże ...proszę o poradeNiuta, Blondik, pasia27, Elmirka, justa1234, Eniula, wisienka, kis lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPani wyniki nie są wystarczające, by określić przyczynę trudności z zajściem w ciążę. Aby odpowiedzieć na Pani pytanie, potrzebowałbym następujących informacji: Pani wiek, poziom AMH (poziom FSH, mimo że wykonany w 2 dniu cyklu może nie być miarodajny ze względu na poziom estradiolu sugerujący, że cykl Pani może być zaburzony; ocenę rezerwy jajnikowej oparłbym więc na AMH oraz na ultrasonograficznym pomiarze ilości pęcherzyków antralnych). Wskazane również jest zbadanie parametrów nasienia Pani partnera (metodą automatyczną), zbadanie drożności jajowodów, wykonanie testu po stosunku i dalsza diagnostyka w zależności od indywidulanych wskazań – po konsultacji z lekarzem.