Prawidłowy zarodek
-
Panie Profesorze, wiem że zdarza to się zapewne niezwykle rzadko, ale nurtuje mnie jedno pytanie - jak mogę być pewna że zarodek który zostanie mi wprowadzony jest faktycznie mój i mojego męza? Że ktoś po drodze nie pomyli zarodków i nie zostanie podany nam zarodek innej pary... Ostatnio aż włos zjeżył mi się na głowie gdy usłyszałam że zostało to gdzieś pomylone. Jak można minimalizować taki błąd i nie stać się jego ofiarą?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 10:59
justa1234, Maciejka, Paulette lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertZarówno ośrodki leczenia niepłodności, jak i laboratoria in vitro powinny podejmować szereg działań, których celem jest unikanie błędów i zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa pacjentów. Zasady dotyczące znakowania, identyfikacji i przechowywania zarodków powstałych w wyniku zapłodnienia in vitro opisują w podstawowym zakresie dyrektywy europejskie. Dodatkowo punktem odniesienia są także standardy określone przez europejskie i amerykańskie stowarzyszenia medycyny wspomaganego rozrodu.
INVICTA wdraża szereg procedur dotyczących postępowania z komórkami rozrodczymi i zarodkami na każdym etapie programu in vitro. Materiał biologiczny musi być oznaczony w sposób czytelny, jednoznaczny, trwały i zabezpieczony przed nieumyślnym zniszczeniem oznakowania. Dotyczy to również okresu po przechowywaniu w ciekłym azocie. Kliniki INVICTA używają dodatkowo specjalnego systemu informatycznego, w którym oznakowanie jest powiązane z danymi personalnymi i medycznymi pacjentów, wszelkimi informacjami dotyczącymi każdego etapu wykonanych procedur medycznych, a także z elektronicznym rejestrem depozytów w banku gamet i zarodków. Wszyscy pracownicy laboratorium embriologicznego przechodzą cykliczne szkolenia dotyczące postępowania podczas zabiegów oraz identyfikacji materiału biologicznego. Dzięki zasadzie podwójnego nadzoru (procedura świadkowania podczas zabezpieczania materiału), wzajemnemu powiązaniu poszczególnych etapów znakowania z ewidencją elektroniczną, a także systemowi wewnętrznej kontroli, zapewnione jest bezpieczeństwo pacjentów oraz prawidłowy przebieg wszystkich procedur obejmujących postepowanie z zarodkami.