X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Prawidłowy zarodek

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • malenka Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2015, 10:58

/  Zgłoś
    Panie Profesorze, wiem że zdarza to się zapewne niezwykle rzadko, ale nurtuje mnie jedno pytanie - jak mogę być pewna że zarodek który zostanie mi wprowadzony jest faktycznie mój i mojego męza? Że ktoś po drodze nie pomyli zarodków i nie zostanie podany nam zarodek innej pary... Ostatnio aż włos zjeżył mi się na głowie gdy usłyszałam że zostało to gdzieś pomylone. Jak można minimalizować taki błąd i nie stać się jego ofiarą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 10:59

justa1234, Maciejka, Paulette lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:38

/  Zgłoś
    Zarówno ośrodki leczenia niepłodności, jak i laboratoria in vitro powinny podejmować szereg działań, których celem jest unikanie błędów i zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa pacjentów. Zasady dotyczące znakowania, identyfikacji i przechowywania zarodków powstałych w wyniku zapłodnienia in vitro opisują w podstawowym zakresie dyrektywy europejskie. Dodatkowo punktem odniesienia są także standardy określone przez europejskie i amerykańskie stowarzyszenia medycyny wspomaganego rozrodu.
    INVICTA wdraża szereg procedur dotyczących postępowania z komórkami rozrodczymi i zarodkami na każdym etapie programu in vitro. Materiał biologiczny musi być oznaczony w sposób czytelny, jednoznaczny, trwały i zabezpieczony przed nieumyślnym zniszczeniem oznakowania. Dotyczy to również okresu po przechowywaniu w ciekłym azocie. Kliniki INVICTA używają dodatkowo specjalnego systemu informatycznego, w którym oznakowanie jest powiązane z danymi personalnymi i medycznymi pacjentów, wszelkimi informacjami dotyczącymi każdego etapu wykonanych procedur medycznych, a także z elektronicznym rejestrem depozytów w banku gamet i zarodków. Wszyscy pracownicy laboratorium embriologicznego przechodzą cykliczne szkolenia dotyczące postępowania podczas zabiegów oraz identyfikacji materiału biologicznego. Dzięki zasadzie podwójnego nadzoru (procedura świadkowania podczas zabezpieczania materiału), wzajemnemu powiązaniu poszczególnych etapów znakowania z ewidencją elektroniczną, a także systemowi wewnętrznej kontroli, zapewnione jest bezpieczeństwo pacjentów oraz prawidłowy przebieg wszystkich procedur obejmujących postepowanie z zarodkami.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ