procedury in vitro rządowe
-
Witam,
jestem w rządowym programie In vitro i przy drugiej próbie zapytaliśmy lekarza prowadzącego o nacięcie otoczki przejrzystej zarodka oraz o embrioglue. Otrzymaliśmy informację, że w rządowym programie nie ma tych procedur i nie możemy też do nich prywatnie dopłacić (a gdyby klinika nam je wykonała to musiałaby zapłacić za nie "z własnej kieszeni" bo NFZ nie zwróci jej kosztów). Osoba mi znajoma również w programie, ale w innej klinice miała te procedury. Gdzie leży prawda? Nigdzie nie ma wyszczególnionych konkretnych procedur wchodzących w skład IVF rządowego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 22:39
urocza, freya, Anatolka, kaloryferka, monik, sedinum82, Maciejka, Agnieszka_A., Tosia 1981, Cigaretta, Agi83 lubią tę wiadomość
10.2013 ciąża pozamaciczna i usunięcie jajowodu
07.2014 prawdopodobne poronienie
12.2014 protokół krótki i nieudane IVF
21.02.2015 transfer zarodka 4BB
07.03.2015 beta 1700, kropeczka ma 4mm -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertZarówno nacięcie otoczki jak i Embrioglue są stosowane u pacjentów uczestniczących w rządowym programie leczenia niepłodności w INVICTA. W obu przypadkach istotne jest jednak istnienie odpowiednich wskazań medycznych do zastosowania tych procedur. Trudno jest mi odnieść się do sytuacji w innych ośrodkach.