Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Zespół LUF, endometrioza a refundacja in vitro

Zespół LUF, endometrioza a refundacja in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zielinka_97 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 21:29

/  Zgłoś
    Witam Panie Profesorze

Mam zdiagnozowaną endometriozę II stopnia. Obecnie jestem kilka miesięcy po laparoskopii i w każdym monitorowanym cyklu (każdy cykl naturlany, bez stymulacji) pęcherzyk ładnie rośnie, natomiast nie dochodzi do jego pęknięcia. Luteinizuje się i zanika po miesiączce. Czy taka sytuacja jest wskazaniem do procedury IVF. Dodam, że partner ma obniżoną płodność w stopniu umiarkowanym (morfologia 3%, lekko obniżone parametry ruchliwości plemników). Nie otrzymałam zalecenia podawania zastrzyków z pregnylu czy ovitrelle ponieważ argumentowano to faktem, iż te leki powodują jedynie dojrzewanie ostateczne komórki i jeżeli pęcherzyk jest nieprawidłowy i ma nie pęknąć to nawet większe dawki tych leków nie spowodują jego pęknięcia. Zalecono nam zapłodnienie pozaustrojowe. Czy takie postępowanie jest prawidłowe?
    Dodatkowo chciałam dopytać o refundację procedury w takim przypadku. We wskazaniach do refundacji jest jasno napisane, że po 6 cyklach stymulowanych bez efektu można by się o nią ubiegać, jednak ze względu na to, że u mnie pęcherzyk rośnie samodzielnie lekarz również nie widzi sensu stymulacji owulacji, podawania chociażby CLO rekomendując to zwiększeniem ryzyka ciąży mnogiej i zwiększeniem prawdopodobieństwa wystąpienia LUFu. W takim razie na podstawie jakiego kryterium moglibyśmy ubiegać się o refundację zakładając, że pozostałe badania mamy w normie? Jak się kwalifikuje parę ze względu na występowanie LUF?

Eva82, Lea_ny, mar, Anatolka, Pola Irene, malinOla1, Rudziutka7, Elmirka, bubus, Pełnia, Tosia 1981, justa1234, Viera Yves, vioris, Maciejka, barbarka, tulipanna, kapturnica, my dream, Blondik, józefka, freya, Giussta, zonaboba, Saramago, Libra, gabiqq, Lucky, kotkapc, Sunflower lubią tę wiadomość

Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy <3, 31.10.2016 synuś jest z nami <3
    Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:10

/  Zgłoś
    Sytuacja rzeczywiście jest trudna. Należałoby uzyskać od lekarza dokumentację i zaświadczenie o dotychczasowym leczeniu (istotne, by było ono zgodne z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu). W zależności od zawartości można podjąć decyzję o kwalifikacji lub leczeniu uzupełniającym.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ