Plamienia
-
Dzień dobry, mam 35 lat i zaczęłam starać się o dziecko kilka miesięcy temu (ok. 6-7 mies.). Cykle mam w miarę regularne, ale co miesiąc pojawiają mi się plamienia ciemnobrązowe rozpoczynające się mniej więcej po 4 dniach od zakończenia miesiączki (krwawienie trwa około 3-4 dni i jest bardzo intensywne). Czy powinnam to skosnultować z lekarzem czy na razie starać się i czekać co będzie? Owulację chyba mam bo zawsze przed bolą mnie jajniki, testy owulacyjne wychodzą pozytywne. Mało mam jednak też śluzu płodnego.
julka_kulka, PleySej lubią tę wiadomość
"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️ -
dr n.med. Dariusz Mercik EkspertNieprawidłowe plamienia w obrębie jamy macicy wymagają konsultacji z lekarzem. Przyczyn plamień międzymiesiączkowych może być wiele m.in. nieprawidłowości w obrębie macicy, polipy, przerosty, zaburzenia hormonalne np. hiperprolaktynemia, czy niedoczynność tarczy etc. Diagnostykę warto rozpocząć od badań hormonalnych oraz badania ultrasonograficznego. Ze względu na wiek oraz fakt, iż stara się Pani o dziecko zalecam konsultację ze specjalistą lub wizytę w ośrodku leczenia niepłodności.
Korek lubi tę wiadomość