X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Plamienia i progesteron brak ciąży

Plamienia i progesteron brak ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • _dariś'99 Debiutantka

Wysłany: 17 lipca 2019, 22:11

/  Zgłoś
    Witam,
    Od 3 lat mam plamienia ciemnobrazowe przed miesiaczkowe zaczynają się 2 dni przed rozpoczęciem miesiączki i ok 2 dni po zakończeniu miesiączki. Stosowalam duphaston jednak on nic nie pomógł, ponadto podejrzewam u siebie niewydolność cialka żółtego.. Staramy sie z narzeczonym 8 miesiąc o dziecko.. Nie wiem co mam dalej robić. Cykle wahają się od 27 dc do 29 dc. W pobliżu owulacji występują chwilowe bóle jajnika. Jedna ciaza biochemiczna 11.2017r. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pikolo, PleySej, Klasia, Ania sz, MojeMarzenie lubią tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:03

/  Zgłoś
    Nieprawidłowe plamienia wymagają zawsze konsultacji lekarskiej. Diagnostykę należy rozpocząć od oznaczenia hormonów: AMH, prolaktyny, a także poziomu witaminy D3. W celu oceny wydolności ciałka żółtego należy oznaczyć stężenie progesteronu. Badanie wykonuje się pomiędzy 21 a 23 dniem cyklu, w zależności od dnia wystąpienia owulacji (6 - 9 dni po owulacji). Istotne jest także dokładne badanie ultrasonograficzne w celu monitorowania cyklu. W związku z tym, że staracie się Państwo o dziecko zalecam kontakt z lekarzem specjalistą lub wizytę w ośrodku leczenia niepłodności.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ