X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Plamienia i progesteron brak ciąży

Plamienia i progesteron brak ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • _dariś'99 Debiutantka

Wysłany: 17 lipca 2019, 22:11

/  Zgłoś
    Witam,
    Od 3 lat mam plamienia ciemnobrazowe przed miesiaczkowe zaczynają się 2 dni przed rozpoczęciem miesiączki i ok 2 dni po zakończeniu miesiączki. Stosowalam duphaston jednak on nic nie pomógł, ponadto podejrzewam u siebie niewydolność cialka żółtego.. Staramy sie z narzeczonym 8 miesiąc o dziecko.. Nie wiem co mam dalej robić. Cykle wahają się od 27 dc do 29 dc. W pobliżu owulacji występują chwilowe bóle jajnika. Jedna ciaza biochemiczna 11.2017r. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pikolo, PleySej, Klasia, Ania sz, MojeMarzenie lubią tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:03

/  Zgłoś
    Nieprawidłowe plamienia wymagają zawsze konsultacji lekarskiej. Diagnostykę należy rozpocząć od oznaczenia hormonów: AMH, prolaktyny, a także poziomu witaminy D3. W celu oceny wydolności ciałka żółtego należy oznaczyć stężenie progesteronu. Badanie wykonuje się pomiędzy 21 a 23 dniem cyklu, w zależności od dnia wystąpienia owulacji (6 - 9 dni po owulacji). Istotne jest także dokładne badanie ultrasonograficzne w celu monitorowania cyklu. W związku z tym, że staracie się Państwo o dziecko zalecam kontakt z lekarzem specjalistą lub wizytę w ośrodku leczenia niepłodności.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ