X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Plamienia i progesteron brak ciąży

Plamienia i progesteron brak ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • _dariś'99 Debiutantka

Wysłany: 17 lipca 2019, 22:11

/  Zgłoś
    Witam,
    Od 3 lat mam plamienia ciemnobrazowe przed miesiaczkowe zaczynają się 2 dni przed rozpoczęciem miesiączki i ok 2 dni po zakończeniu miesiączki. Stosowalam duphaston jednak on nic nie pomógł, ponadto podejrzewam u siebie niewydolność cialka żółtego.. Staramy sie z narzeczonym 8 miesiąc o dziecko.. Nie wiem co mam dalej robić. Cykle wahają się od 27 dc do 29 dc. W pobliżu owulacji występują chwilowe bóle jajnika. Jedna ciaza biochemiczna 11.2017r. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pikolo, PleySej, Klasia, Ania sz, MojeMarzenie lubią tę wiadomość

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:03

/  Zgłoś
    Nieprawidłowe plamienia wymagają zawsze konsultacji lekarskiej. Diagnostykę należy rozpocząć od oznaczenia hormonów: AMH, prolaktyny, a także poziomu witaminy D3. W celu oceny wydolności ciałka żółtego należy oznaczyć stężenie progesteronu. Badanie wykonuje się pomiędzy 21 a 23 dniem cyklu, w zależności od dnia wystąpienia owulacji (6 - 9 dni po owulacji). Istotne jest także dokładne badanie ultrasonograficzne w celu monitorowania cyklu. W związku z tym, że staracie się Państwo o dziecko zalecam kontakt z lekarzem specjalistą lub wizytę w ośrodku leczenia niepłodności.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ